DELA

På söndag är det jag och kulspetspennan

Jag brukar tänka så här. Röstar jag inte ger jag bort min röst till folk som faktiskt tar sig till vallokalerna. Sedan jag fyllde arton år har jag därför röstat i alla val utom ett.
Nu är det dags igen. Vi vet alla vad det handlar om. Valet till EU-parlamentet.
På söndag tänker jag sätta på mig finkläderna och strosa iväg med kärleken till vår vallokal.
Vem jag ska rösta på vet jag inte än. Ibland har jag bestämt mig först när jag stått där i båset. Velat mellan än den ena, än den andra. Nervöst dröjt med pennspetsen mot pappret. Andra gånger har jag långt på förhand vetat vems nummer jag ska skriva i bläck.

Jag vet att
det inte alltid är så lätt att välja. Vad vill politikerna, vad är tomma vallöften? Det kan vara svårt att att hitta rätt kandidat även om man är intresserad av och följer med vad som händer inom politiken.
I EU-parlamentsvalet får du dessutom rösta på vilken kandidat du vill – i hela Finland.
Förra mandatperioden satt jag ofta i pressbåset bakom lagtingspolitikerna. Såg vem som gärna surfade på börssidor, vem som fikade utanför salen timme ut och timme in. Men jag såg också många hängivna och kunniga politiker. Sådana som engagerat skakade på huvudet åt det någon annan sade från talarstolen, sådana som log i mjugg, sådana som blev högröda i ansiktet av ilska.
Jag lyssnade på darrande röster, på duktiga retoriker, på folk som upprepade vad andra sagt. En gång, två gånger, tjugo gånger. Jag lyssnade efter röster som knappt sade något på fyra år. När det var dags att rösta i lagtings- och kommunalvalet hade jag svårare än någonsin att bestämma mig. Men jag gjorde det. Jag tog också den dagen kärleken i handen, gick iväg till vallokalen och skrev ned de där siffrorna.

EU – parlamentet kan kännas avlägset och visst är det långt till Bryssel och Strasbourg. Men EU – parlamentet är faktiskt sist och slutligen den enda direktvalda institutionen i EU. Parlamentet är folkets röst.
En stor del av den lagstiftning som lagtinget behandlar har sitt ursprung i – just det – EU-parlamentet.
Det är fem år sedan sist men på söndag går Europa till valurnorna. Har du svårt att bestämma dig finns det flera valtest på nätet som hjälper dig skilja agnarna från vetet.
På söndag är det jag och kulspetspennan igen. Jag lovar att spara lite bläck till dig. För du vill väl göra din röst hörd, känna att du kanske, kanske har gjort skillnad?

Annika Kullman