DELA

På med skyddskläder – Sommaren är här

Att plocka liljekonvaljer är en stor njutning.
Jag har ett ställe längs min löparrunda där det växer liljekonvaljer i massor. Varje år gör jag ett par räder, inte bara för den vackra bukettens skull, utan för upplevelsen.
Sällan är det någon som vill komma med, men det är ju deras förlust, och jag har egentligen inget emot att gå där och vara tyst. Det är något med hur solen silar mellan träden, hur marken prasslar, hur det är lite fuktigt på undersidan av bladen och hur blomstjälken gnisslar när man drar upp den, så där som man bara gör när man plockar liljekonvaljer.

Dofterna. Den parfymiga, lite gälla konvaljdoften när blommorna står i solen, och den djupare, mörkare tonen av blomma i skugga. Jorden. Björkarna.
Knotten som flyger in i munnen på en när man passerar ett stim.
Jag plockade en stor bunt, och delade ut till grannar när jag kom hem, och kände mig som en god och harmonisk människa, uppfylld av naturens mirakel och det nya livets födelse.

När
nöden sedan inte hade någon lag upptäckte jag de två första, på låret. Två fästingar som satt där och frossade på mitt blod. Jag nöp bort dem och spolade ner dem. Sedan hittade jag en till som kröp omkring på vaden. Sedan en till på armen.
Summa åtta fästingar blev det, för en bukett konvaljer och en halvtimme i skogen.

Ok. Det har varit fuktigt. Det är tidig vår, och allt slags oknytt är hungriga. Mitt hull ser säkert ut som ett jäkla smörgåsbord på Rosella när jag kommer lufsande i för korta byxor och låga skor. Men åtta fästingar?
För övrigt tycker jag att mördarsniglarna borde utrotas. De är fula och äckliga och har inget på min skogsväg att göra, där de ligger och snaskar på varandras lik när jag cyklar till jobbet.

När jag ser dem förstår jag för första gången jägares instinkt att ta livet av allt som är nytt och inflyttat i faunan. Och nu kommer snilleblixten. Det är visserligen inte så manligt, och kräver inga vapen, men vad sägs om den samlade läkarkåren skulle ge sig på sniglar i stället för vårfågel?
Traditionell vårsnigeljakt – hur låter det? Snigelstek. Svedd snigel. Snigel i gräddsås. Med lingon.

Jag ser framför mig en buffé med läckerheter från vårsnigeljakten. Vad vi behöver är ett spänningsmoment. Dennis? Någon?

Nina Fellman