DELA

På med kläderna, så spelar jag

Ni har väl alla sett den vid det här laget, reklambilden för beachvolley-turneringen PAF Open, med en tjej och två killar. Vad ska man tro?
Män har lättare att frysa än kvinnor?
Män är blygare än kvinnor?
Män är känsliga för luft på magen?
Mäns könsbehåring är svårare att hålla i schack än kvinnors?

Alla dessa ovanstående påståenden kan vara förklaringen till att beachvolley-killar har löst sittande linnen och knälånga shorts när de spelar, medan kvinnorna (därtill tvingade av regelverket) spelar i tight sportbehå och småsmå trosor.
Tyvärr tror jag inte att jag kommit ens nära sanningen.

Jag vet, jag vet – jag har skrivit om detta förr, och jag är en tjatig feminist och det är väl inte så farligt och lite måste man väl få titta. Men när jag ser reklambilderna som uppmanar mig att skicka mess för att vinna biljetter till PAF Open och jag vet allt jag vet om hur man resonerar kring mäns och kvinnors klädsel, och hur hårdnackat sportsponsorvärlden vägrar bry sig om jämställdhet, då tänker jag – så fan heller.

Jag tänker inte, inte understöda en sport eller sponsorer som systematiskt och fullt medvetet slår mynt av att exponera kvinnokroppar just för att de är kvinnors kroppar, medan dessa kroppar gör precis samma sak som deras manliga kolleger i betydligt mera kläder.
Kalla mig fundamentalist, men innan den dag jag ser en manlig beachvolleyspelare med pyttesmå shorts, så lågt skurna att det knappt täcker det viktigaste, tänker jag inte se en endaste match eller bry mig ett endaste dugg.
Jag kan väl också få titta på lite spelande magmuskler och tighta rumpor, om det ska vara på det viset.

Ok, tänker ni. Det är kanske ingen stor förlust. Hon har väl inte precis hängt på låset förut heller?
Jag undrar bara, vad händer den dag en sponsor eller finansiär verkligen säger ifrån och kräver att man tar jämställdhetsargumentet på allvar. Hur många män och kvinnor skulle bli glada och stolta över ett bolag som inte bara vill exponera sitt namn utan också medverkar till förändring med sina pengar.
Jag är en av dem.

Jag spelar aldrig, men banne mig om jag inte skulle satsa en slant på PAF om vd Anders Ingves gick ut och sade att PAF vill att flickorna ska få ha kläderna på sig när de spelar.

NINA FELLMAN