DELA

På kanelen

Sex and the City borde snarligen förbjudas.
Det anser Inga Heller, som tillfälligt tar sig an rollen som moralens väktare. Men då handlar det om moralen att ge alla tjejer ett glatt, rikt, fritt och härligt liv. Inget annat.
Hon gillar rubriken i Dagens Nyheter angående senaste filmen: ”Ingen sex, ingen city, bara öken”.
Alltså seriöst: I denna serie lärs det ut värderingar till våra unga tjejer som är rakt de motsatta till vad föräldrar, skola, konfirmandpräst och f-n och hans moster försöker tuta i dem.

I Sex and the City lär man sig att det inte bara är är skor, kläder och hunkar som gäller. Det finns ju gå-in-garderober också.
Alltså seriöst: Det skulle handla om damer som är singlar och tar för sig av livet. På alla sätt. Det är ju bra.
Det slutar – som slutet i senaste (förhoppningsvis den allra sista) filmen – med att Mr Big förklarar för sin fru vad kärlek egentligen är och hon sitter på en pall på sina ihopvikta knän som en flickunge och så får hon en svart diamant och så är hon jättelycklig. Hon har hittat sin plats som liten kicka.
Inte bra.Vad ska fjortisarna tänka egentligen? Förbjud. Förbjud. Förbjud.

I Sex and the City är man icke intresserad av andra kulturer. Miranda görs till åtlöje när hon försöker säga några ord på arabiska. Och att burkaklädda damer har senaste mode undertill? Tja, vad ska man säga? Blir det möjligtvis inte lite hett det? Och onödigt. Vad gör man med mode som aldrig syns?
Men, visst, det är bra att damer också kan bli fåniga och fulla, på kanelen. Ska man jobba som karlfolk kan man ju också få supa som karlfolk. Man löser problem och tristess med alkohol. Vad ska fjortisarna tänka egentligen? Förbjud. Förbjud. Förbjud.

Ändå ser vi. Och härmas.
I en syjunta som Inga Heller hört talas om leker damer Sex and the City. Vid senaste träffen sa hon som trodde att hon var Carrie, men i själva verket mest påminner om en gammaldags Charlotte, att hon hitintills varit helt nöjd med sitt sexliv, men nu hade hon hittat en artikel i hälsotidningen ”I form” om vaginans alla åtta dalar och måste tänka om. Dalarna är reflexpunkter enligt taoismen och varje modern kvinna ska lära känna dem.
– Man jag då, sa hon som var som Samantha, jag har ingen karl att träna med.
– Nej, men du har en vagina!
Svarade Carrie och uttrycket betraktades som klassisk så snart det uttalats.
Reflexpunkterna har följande vackra namn: Lutsträngarna, vattenkastanjens tänder, den lilla strömmen, den svarta pärlan, den förunderliga dalen, den djupa kammaren, den inre porten och Nordpolen.
Juntan döpte om punkterna till åländska: Grindhåle, häbre, Lemströms kanal, pärleporten, Herröskatan, Geta grottor, Höga C och Orrdalsklint.

Kiki Alberius-Forsman