DELA

På herrklubb

På Fabiansgatan 14 i Helsingfors ligger det anrika gråa Börshuset. På husets fjärde våning ligger Börsklubbens utrymmen med tillhörande restaurang. Dit hade min kollega Lina Laurent och jag blivit inbjudna på lunch av Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh.

Valet av plats var till synes naturligt. Här har av många de personer som min kollega och jag skrivit om samlats i decennier. Bergh har dessutom fungerat som ordförande för Börsklubben.

Helt naturligt.

Om det inte vore för detaljen att vi var kvinnor. För i Börsklubben får bara män vara medlemmar. Inträdesbiljetten till restaurangen är ett medlemskap.

Inne i den vackra restaurangdelen med vita borddukar satt inte vem som helst. Det var representanter för liberala partier, länder och organisationer. Ingen av gästerna verkade särskilt upprörd över den kvinnliga närvaron och vi blev mycket väl bemötta.

Börsklubben är långtifrån den enda herrklubben i Finland. Damklubbar finns det också. Skillnaden till andra klubbar är att Börsklubben är en plats för den ekonomiska eliten i det finländska samhället. Den brännande frågan blir därför: var det någon av övriga, manliga, gästerna som kände sig ens aningen besvärad över faktumet att det fortfarande inte spelar någon roll hur duktig, framgångsrik, skicklig en kvinna är? Hon kommer ändå inte in i det här rummet utan en manlig överrock. Det verkade inte så.

I dag har klubben cirka 1 600 medlemmar. För att reglerna ska ändras krävs att inte bara en omröstning utan två stycken på raken som understöder förslaget om att kvinnliga medlemmar ska välkomnas. Sannolikheten för att det ska hända inom en snar framtid bedöms som låg av personer med god insyn. Helt oförmögen att förändra sig är klubben ändå inte. Just nu testar klubben på att lätta på slipstvånget. Men under vårt besök var det ändå få som ville ta bryta mot den gamla regeln. Därför finns det slipsar att låna, vilket flera av gästerna gjorde.

Plötsligt ringde brandalarmet. Lunchen fick ett snabbt slut då hela lokalen måste utrymmas. Killen som lånat en slips slet snabbt bort den innan han sprang ner i för de anrika trapporna till 2017 års Finland. Om den ekonomiska elitens syn på kvinnor stannade kvar återstår att se.