DELA
Foto: Porträtt Kiki Alberius-Forsman

På flygplatsen i Istanbul

Inga Heller är väldigt förtjust i den vänligt förtroliga stämning som råder på damtoaletter på internationella flygplatser. Vi kvinnor ser varandra, ler förbindligt, vi har i mycket samma känslor och besvär med våra flygresor.

När hon på Istanbuls flygplats efter att ha tvättat händerna vänder sig om ser hon åtta små gummor i toalettkön. Samtliga har svarta hucklen med paljetter och ler i kapp upp mot henne. För Inga Heller, som är 1.60 meter i strumplästen, möter här verkliga lilleputtgummor som når henne till magen, ungefär.

Är hon i en sagovärld? I Alice i underlandet?

Inga Heller vill gärna tro att hon besökt stora flygplatser i sina dagar. Och tyckt att de var internationella så de förslog. Men då talar vi om London och Paris. Det är Europa och lite av granngård. Faktiskt.

I terminalgångarna i Istanbul vimlar det är tusentals människor av alla möjliga slag och längd, storlekar och klädsel. Det är porten till östern.

En samling män går omkring med vit frotté svept omkring sig som handdukar. På fötterna har de sandaler. Ett fotbollslag från Kazakstan har grönrandiga dresser och sover på sofforna bredvid sina troféer. Mörkhyade människor med gyllengula flätor är en ny kombination, japaner i rosa hår finns också. Uppklädda damer i fina klänningar och örhängen, nerklädda damer i mjukisdresser.

En ska till Kuba, en annan till Singapore. Nu sitter de bredvid varandra på soffan. Om några timmar är de på motsatta sidorna av jordklotet.

Några flyger till New York, andra till St Petersburg, Caracas, Manila, Kapstaden, Geneve, Köpenhamn …

Alla, alla, alla, ler tillbaka när du ler.

Väl på flygplanet har vi varsin tv-skärm i stolsryggen framför oss. Man kan se tv, filmer, höra musik.

Man kan få en mängd data om resan; exakt position, planerad landningstid, höjd, temperatur, ja allt möjligt och omöjligt i flera skalor och på flera språk. Och så. I hörnet nere till höger står ”next time to pray” – nästa tid för bön – med en liten pil som visar åt vilket håll Mecka ligger.

Mitt i all avancerad teknologi finns andlighet. Det är 2 timmar och 42 minuter kvar till bönen …