DELA

Otur när jag tänker

Få saker är så kul som andras misstag och Inga Heller vill inget hellre än glädja sin läsekrets. Därför fortsätter hon på temat ”1996 – det är ju redan tio år sedan!”, det vill säga ”även solen har sina fläckar” eller ”jag har bara lite otur när jag tänker”.

Betlehems stjärna – så tyckte hon det stod i tv-tablån i bladet och satte på tv:n för att se när Jupiter och Saturnus stod nära varandra sju år före Jesu födelse. Men nej. Hon hade bara önskeläst. Det handlade om Balettens stjärna.

Sedan var det det där med lönebeskedet. Inga Heller läser och läser. Det är fel lön, det är fel skatt, det är inte en siffra rätt. Att inte ens årtalet är rätt upptäcker hon först följande dag.

Alltså; hon hade läst lönebeskedet från december 2015.

Att han Karlsson var så snabb att hämta sina tidningar var också svårt att fatta. Han hade medverkat i Nyan och ville ha ett par papperstidningar. Det ställer vi ju gärna upp på. Inga Heller lägger två exemplar på sitt skrivbord för avhämtning när hon är på plats eller inte. Någon dag efteråt tycker hon att det är himla konstigt att tidningarna är borta. Hämtar dit två nya av rätt datum och meddelar han där Karlsson (vi bara kallar honom så) att nu är det på tiden att han hämtar sina Nyan …

Sedan var det det där med Jonas på taket.

Jonas heter Jonas i verkligheten. Han är fotograf på Nya Åland.

Nyligen skulle han med Inga Heller på uppdrag, men var är människan? Han ringer, ber henne ta med kameraväskan och ses på parkeringen.

– Jag är på taket, säger han.

– Herregud! Jonas är på taket! Vad gör han däruppe, det är ju högt som aldrig den! Tänk om han halkar ner. Och det är minus 10 grader. Snart kanske vi inte har någon Jonas mer!

Flera på redaktionen hann bli riktigt upprörda innan det uppdagades att Jonas stod på det som alla ålänningar födda före år 2 000 kallas ”gamla Focustaket”. Han var alltså inte uppe på nyaste Nyans redaktions nya tak, som ju är samma tak som Mariehamns bokhandel har och det är högt det.

Så nu gäller det att lära gamla reportrar ny jobbvokabulär. Väntar man vid redaktionsbilen så är man alltså ”på taket”.