DELA

Öspelen – ett stort skolmästerskap

På midsommarafton åker merparten av den åländska öspelstruppen till Gotland. På midsommardagen sker invigningen och dagen efter drar spelen igång.

Öspelen lockar runt 3 000 deltagare. Det är mer än en tiondel av Ålands befolkning. Faktum är att öspelen, inte alltid med ofta, innehåller fler deltagare än vinter-OS, vilket är fantastiskt med tanke på hur få utanför spelen som egentligen bryr sig.

Missförstå mig inte. Jag älskar öspelen och den gemenskap som ofta uppstår. Men låt oss ändå vara ärliga med att öspelen handlar om just gemenskap och sammanhållning framom prestige.

Det är klart att vi ålänningar gläds åt åländska framgångar. Det är klart att vi känner oss extra stolta varje gång en eller flera ålänningar får kliva högst upp på podiet. Men glädjen är kortvarig. Varför det? Jo, därför att ingen annan bryr sig.

Håller ni inte med får ni gärna testa er själva. Hur många medaljer tog Åland på Jersey 2015 och vilka stod för dessa? Hur många medaljer tog Åland på Bermuda 2013? Vilken ö arrangerade öspelen 2011?

Tänk er dessutom att ni byter ut Åland mot en annan ö i någon av ovanstående frågor. Hur många medaljer tog Menorca på Jersey 2015 och vilka tog dessa? Vem vann herrarnas 100 meter? Var det Jerseys Flora Keites eller Guernseys Aimee Ponte som tog guld i damernas individuella golf på Jersey 2015? Ni fattar poängen.

Vad är det då som gör öspelen så omåttligt populära? Varför samlas tusentals idrottare på Gotland i sommar för att göra upp i sina respektive grenar?

Det finns inget entydigt svar. Men personligen ser jag öspelen som ett enda stort skolmästerskap. Det är tradition, det är någonting att se fram emot, det är högljutt, det är intensivt och framför allt så är det roligt.

Sak samma om Alvin i årskurs fem vinner finalen över 60 meter sprint eller om Nora hoppar längst av alla i årskurs tre. Det bryr jag mig inte om, så länge det inte är någon jag känner.

Samma är det i öspelen. Det var Guernseys Aimee Ponte som vann guld i damernas golf på Jersey 2015. Jag googlade fram svaret. Jag känner inte Aimee, jag lär aldrig träffa henne och i morgon har jag glömt hennes namn. Men det spelar ingen roll.

Öspelen skapar inte legender – öspelen lyfter människor.