DELA

Osannolikt ¬– men lik förbannat

För en tid sedan såg jag ett tv-program om svenska Ufo-entusiaster med DN-journalisten Clas Svahn som ledare. Efter det stötte jag på hans namn på en biblioteksbok. Om det inte varit för det välbekanta namnet hade jag knappast hajat till och tittat närmare på den.

”Osannolikt – märkliga möten och fantastiska sammanträffanden” heter boken och jag lånade den. Man kan konstatera att det inträffar otroligt många otroliga sammanträffanden.

Så skulle jag åka till Stockholm och märkte att pennan som jag brukar ha i pärmen med anteckningsblocket var borta. Ryckte åt mig en annan, och det fanns många att välja på eftersom detta hushåll är välförsett med kulspetspennor.

”ALLBERG UTVECKL AB” står det på denna som jag fick av schackkompisen Kjell Allberg för många år sedan. Det är även många år sedan jag träffade honom senast.

Efter att ha lämnat väskan i lägenheten som jag lånade vid Fridhemsplan hoppar jag på en buss för att åka till Gamla Stan och Postmuseum. Hör ett ”hallå” bakom ryggen när jag går in i bussen. Det kan ju inte gälla mig, tänker jag.

Vid nästa stopp slår sig någon ner bredvid mig och säger: ”Du ser ju ingenting”. Vem som satte sig ner kan ni själv gissa.

Vi bestämmer att träffas igen på eftermiddagen. Då har Kjell hittat på att vi ska gå till O´Learys på Kungsholmen, och se IFK Norrköping mot Hammarby i allsvenskan.

I närheten ligger framgångsrika Café Proviant där ålänningen William Österlund jobbar, vet jag även om jag aldrig varit dit. Jodå, stället är välbekant för Kjell som känner ”Wille” och föräldrarna Yngve och Andi och vi går via Proviant och hälsar på.

Vi berättar för Wille att vi är på väg på fotboll.

– Mammas moster är gift med Janne Andersson (Norrköpings tränare), påpekar han.

Nästa dag besöker jag omskrivna caféet Hantverkargatan 9 som drivs av ålänningen Conny Mattsson, hemma från Saltvik. Visst känner han också Wille, fast visste inte om dennes åländska rötter.

– Vi har jobbat ihop på event på Globen. Vi har stått axel mot axel och blandat drinkar.

Sedan var det slut med sammanträffanden för den veckan.

 Mårten Sundberg