DELA

Visst svider det lite, Soini

Det är inte lätt att vara utrikesminister i republiken Finland om man heter Timo Soini och tillhör partiet Sannfinländarna.

När utrikesministern var på sitt första officiella besök i Stockholm i går var det utan den pompa och ståt som brukar kanta sådana tillställningar, rapporterar Yles Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos.

Ingen presskonferens ordnades. Pressen inbjöds att ta bild på Soini och ministerkollegan Margot Wallström när de skakade hand, inget annat.

Mötet hölls på ett hotell invid Arlanda och inte i någon av Stockholms otaliga representationsbyggnader. Soini fick inte tillfälle att svara på några frågor efter mötet. Orsaken sades vara alltför stram tidtabell eftersom Soini skulle vidare till Tallinn.

Det här tolkas allmänt som att det inte blir något hjärtligt umgänge mellan Sverige och Finland med Sannfinländarna i regeringen. Den som vill tolka allt till det bästa tror på förklaringen om tidsbrist.

Inrikes har den sannfinländska justitieministern och riksdagens sannfinländska talman redan låtit tala om sig. Justitieministern är tidigare känd som politikern som förespråkat dödstraff under vissa omständigheter, oklart vilka. Talmannen har tidigare deklarerat att hon inte tycker att svenskan ska vara nationalspråk i Finland och att svenskans ställning i skolan inte är självklar.

Nu har de förstås skruvat ner tonläget för att hålla motståndarna någorlunda lugna.

Regeringen ska spara 4 miljarder euro på barn, studerande, låg- och medelinkomsttagare, gamla och sjuka medan militären och polisen får mera pengar. Samernas rättigheter nämns inte i regeringsprogrammet, inte heller jämställdhet mellan könen.

Fast det sistnämnda har regeringens ledartrojka löst på ett utomordentligt elegant sätt: Landet Finland är redan jämställt och därför behöver man inte göra något för att främja jämställdheten.

Det här fick redaktionen och styrelsen för den feministiska tidskriften Astra att ge statsminister Sipilä en helårsprenumeration gratis för att han ska få syn på könsmaktordningen.

Hoppet är ju det sista som överger människan – även om mörkret är kompakt.