DELA

Ondska och godhet finns i oss alla

Varför är folk så stygga med varann?
Det undrar jag ofta när jag redigerar mess, insändare och kommentarer på nätet.
Det syns tydligare då hur många det är som har bestämda och dessvärre helt okunniga åsikter om andra grupper av människor, vars fel det mesta i samhället är.
Sådana grupper är till exempel bönder, poliser, politiker och tjänstemän i maktposition. Och journalister förstås.

Jordbruksstöden är det nästan ingen som vet hur de fungerar eller varför de finns, men fel är det alltid, och dessutom något lurt med varenda jordbrukare som någonsin köpt en ny bil.
Politiker ska vi inte ens prata om . De är så dumma att det är ett mirakel att de kan knyta sina egna skor, än mer att de med så begränsad mental kapacitet kan vara så korrumperade och makthungriga som många tycks tro.
Tjänstemännen är det inte bättre ställt med. Lata, odugliga, okunniga drönare som bara lyfter lön på skattebetalarnas bekostnad.

Journalister är ett pack. Dem kan man inte lite på för fem penni (ja ja). De bara ljuger och hittar på, och så gör de vad som helst för att sälja tidningar.

I min blygsamma erfarenhet är det nästan alltid tvärtom.
Bönder vill inget hellre än leva utan bidrag, och de jobbar hårdare än de flesta. Ofta kör de skruttiga bilar och bor i gamla hus.
De flesta politiker har en tro på ett bättre samhälle och vill jobba för en sådan utveckling. Många är rädda på att ta på sig mer ansvar än de tycker sig klara av, och dessutom har de dåligt betalt.
Den överväldigande majoriteten av alla tjänstemän jag stött på är duktiga, hängivna och nästan överdrivet medvetna om att de tjänar folket och har sin lön av skattebetalarnas pengar.

Och journalisterna, ja, de jag känner gör misstag ibland, men är alltid förkrossade över det, och anstränger sig till det yttersta för att göra ett bra jobb.

Jag önskar verkligen att vi i gemen inte hade ett fullt så stort behov av att projicera vår egen elakhet, otillräcklighet och ångest på någon annan. Kanske det då kunde räkna med det enkla konstaterandet att allt inte är perfekt i dag heller, men att det finns fullt med folk omkring oss som verkligen försöker.
Och det är en vacker sak.
Kan vi inte införa en dag när bara de som är perfekta själva får klaga på andra?