DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>LÄSER MYCKET Alexandra Grahn säger att hon alltid varit en bokmal.

Om vänskap och sånt

Har ni sett den där filmen med Britney Spears där hon och hennes två barndomsvänner gräver ner en låda med saker som påminner om deras vänskap och lovar att vara vänner för resten av livet? De lovar också att träffas igen om flera år för att gräva upp lådan.

Det samma gjorde jag och mina två bästa barndomsvänner Anna och Tessa en gång. Jag minns inte exakt vad vi la i lådan förutom att det skulle ha någonting att göra med de ville göra i framtiden. Vi skrev också ner vem vi var kära i mycket viktigt såklart. Vi grävde upp lådan några år senare, till skillnad från Britney och hennes gäng var vi fortfarande kompisar när vi begav oss ut för att leta rätt på vår nergrävda skatt.

Vi borde kanske ha låtit den ligga där ännu längre, men vi kunde inte hålla oss, det var för spännande för att låta bli.

Vänskap är en otrolig sak. Vissa brukar säga att vänner är den familj man själv väljer. Man brukar också säga att vänner är som stjärnor, man ser dem inte alltid men vet att de alltid finns där. Jag har många fina vänner i mitt liv men tyvärr träffar jag dem allt för sällan, men jag vet att dom finns där.

Med Anna och Tessa har vi har tradition att alltid träffas dagen före julafton eftersom det är den mest sannolika dagen vi alla befinner oss på högst 15 kilometers avstånd från varandra. Den här julen träffades vi, med nöd och näppe.

Jag var på väg att flytta till Åland för att jobba som journalist, Tessa hade precis kommit hem från Bali och skulle tillbaka till Helsingfors för att praktisera på en filminspelning och Anna skulle snart tillbaka till Vasa för att jobba som musikproducent ett år.

Även om jag inte exakt kommer ihåg vad vi la ner i lådan vi grävde ner insåg jag att vi alla nu håller med nästan exakt det vi drömde om när vi var små. Journalistik, film och musik. Vi är alla så upptagna med det vi håller på med att vi knappt hinner träffas längre med det hoppas jag vi kan ändra på snart.

Kanske vi gräver ner en ny lådan någonstans nästa gång vi träffas. Kanske det är dags att plantera ner lite nya drömmar och låta dom gro, det gick ju ganska bra sist.