DELA

Om te och våldtäkt

Nyheter om våldtäkter förvånar knappast någon längre. Särskilt om de sker på en av färjorna, men kanske om den begås på ens gata.

Vi måste prata om vad det är som leder människor att begå ett så förnedrande brott som våldtäkt. Sa jag människor? Män, skulle antagligen vara en mer korrekt benämning då 98 procent av alla anmälda sexualbrott begås av dem. Jag hävdar att våldtäkt är en del av den manskulturen som samhällets könsnormer bygger upp. Jag tar med glädje emot tankar om andra förklaringsmodeller.

Enligt Finlands lag är det endast fråga om våldtäkt ifall våld eller hot om våld varit närvarande. Eller om en person har sex med någon som på grund av ”medvetslöshet, sjukdom, funktionsnedsättning, rädsla eller något annat hjälplöst tillstånd inte kan försvara sig eller förmår utforma eller uttrycka sin vilja”. Ett nej räcker alltså inte. Inte i Finland år 2016.

Samtyckesbaserad våldtäktslagstiftning finns bland annat i Tyskland och Kanada och är under arbete i Sverige.

Det finns ett youtube-klipp som träffsäkert förklarar vad samtycke är, för den som känner sig osäker. Vill du bjuda någon på en kopp te och personen säger ja så kan ni dricka te tillsammans och ha en riktigt trevlig stund. Säger personen först ja, men börjar tveka då du sträcker fram koppen så har du ingen rätt att tvinga personen att dricka upp teet. Det må vara frustrerande, då du redan har gjort klart teet, kanske ansträngt dig för att det ska bli riktigt gott och hällt upp det i din favorit-tekopp, men människor har rätt att ändra sig. Likaså ska man inte tvinga någon att dricka te om personen du bjudit över har somnat – det har ingen skillnad hur te-sugen personen var dessförinnan. Det är också viktigt att komma ihåg att en person som du tidigare har bjudit på te och som kanske verkligen tyckte det smakade riktigt gott inte heller ska tvingas att dricka te när helst du vill. Man är helt enkelt inte alltid sugen, vare sig på te eller sex.

En samtyckeslag skulle helt enkelt förbjuda det som kan tyckas självklart, att ett nej alltid betyder nej.