DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>LÄSER MYCKET Alexandra Grahn säger att hon alltid varit en bokmal.

Om rallyförare och inredning

Jag läser allt för mycket inredningstidningar och spenderar mer tid än vad jag vill erkänna på att surfa på pinterest och inredningsbloggar. För en tid sedan läste jag en finsk inredningstidning som hade stylat om en finsk rallyförares fritidshus och gjort ett reportage om det.

Varför det? Han har ju gott om pengar att göra det själv. Varför måste en inredningstidning göra det åt honom?

En del av charmen med reportagen i inredningstidningarna tycker jag är att man får se hur ”vanliga” människor lever. Människor som inte tjänar flera miljoner om året och egentligen bor i ett hus i Monaco större delen av året.

Fritidshuset som hade stylats om låg vid någon insjö ort i Finland. Själva inredningen och huset var det inget fel på, tidningen hade gjort ett bra jobb. Jag tycker det är mer intressant att läsa om människor som inte är kändisar. Jag tycker om att läsa om ”vanliga” människors passion för inredning, vem de är och vad de jobbar med, varför de bor just där de bor.

Inredning är som en livsstil för många människor, lika som motorsport är en livsstil. Att blanda ihop dessa två är väl egentligen inte fel. Men jag undrar om folk som läser inredningsreportagen har glömt att läsa innehållet utan bara ser på bilderna, jag tycker att människorna bakom den vackra fasaden är minst lika viktiga som Hay-stolen och den persiska mattan.

För utan dem skulle det inte ha blivit ett reportage.

Visst , det var lite intressant att läsa om att Valtteri Bottas är 25 år gammal (när artikeln skrevs, i dag är han 26 år) har en 22 årig flickvän och sedan många år tillbaka bor i Monaco. Kanske man borde ha blivit rallyförare istället? Då hade jag säkert haft råd med alla designmöbler jag drömmer om.

Men jag tvivlar på att Bottas själv tog kontakt med tidningen och bad att få vara med. Det var antagligen en pr-kupp från hans manager eller tidningens idé. Valtteri Bottas har knappast haft tid för att skapa ett lika stort pinterest-konto som jag. Eller vad vet jag?

Men för mig hör Bottas hemma på formel 1-banan, inte i mitt glansiga inredningsmagasin.