DELA

Om Nyan inte funnes …

Alltså, säger Inga Heller en sen kväll, hur skulle Åland se ut utan Nyan? Egentligen?

– Rätt så likt sig skulle jag tro, muttrar gobbin.

Nix du sockerstruten min, det skulle det ju inga alls heller, säger Inga Heller bryskt. Den däringa konkurrensen tror jag inte så mycket på – men det är det andra perspektivet, den andra rösten! Det är grejer de!

– Hörnu gumma. Jag vet en röst som skulle kunna tystna nu så vi får välkomna John Blund hit till den äktenskapliga sängkammaren.

Men tänk på perspektivet, fortsätter Inga Heller, den andra rösten, hur viktig är inte den?

– Så där viktig, det finns väl många orter som klarar sig med en lokaltidning.

Men hur roliga är dom då?

Vid denna frågeställning uppehåller sig sedan Inga Heller en dryg trekvart. Hon om någon vet vad som händer i Rydaholm efter klockan åtta på kvällen när pizzerian stänger, hon om någon har vandrat längs Kalmars gator efter midnatt, hon om någon har suttit på det lokala fiket i Markaryd tills dess ägaren kommit och förkunnat att nu sätter vi lapp på luckan.

Gobbin har inte så mycket att sätta emot där. Född Föglöbo, lemlänning, Getakarl och mariehamnare har det alltid – nästan – funnits två röster (fast han läser bara den bästa).

Nyan står för kreativitet. Förkunnar Inga Heller. Nyan står för ungdomlighet. Nyan står för det moderna. Nyan står för nya tider.

– Jo jo, så är det. Tyst nu.

Att bevara traditioner och vara lite rart gammaldags och alltid göra och tänka som man alltid gjort, det är väl också bra. Men Nyan sätter sprätt och press på kulturen och företagsamheten och samhällsdebatten. Och så har Nyan skribenter som skriver skjortan av folk. Pilluta dig, på dom. Liksom.

– Ok, det stämmer. Tyst nu och sov gott!

Vet du vad vi sa om Vetlanda, hur tråkigt det var?

– Nä.

Att Vetlanda är en bra stad att växa upp i, för vart man än hamnar sedan ute i världen så har man ingenstans så tråkigt som man hade en gång i Vetlanda.

– Ok, jag fattar. Tyst nu och sov!

Och vet du vad de sa på Värnamo Nyheter?

– Nä.

Att Värnamo Tidningen kunde man inte ens ha på dass för den var så full av sk-t när den kom redan.