DELA

Om kvinnodagen och sånt

I gymnasiet gick jag en retorikkurs där vi skulle skriva ett tal om en person vi såg upp till. Vi var endast flickor i gruppen, alla skrev om en manlig förebild förutom jag. Det flesta hade skrivit om sin pappa en annan hade skrivit om Barack Obama som precis hade blivit vald till USA:s president. Men jag, jag skrev om ingen mindre än Marilyn Monroe. Då tyckte jag det var pinsamt, de andra hade så fina motiveringar till varför de valt sina pappor eller bröder och amerikanska presidenter och jag skriver om en sexikon och skådespelare som dog av depression och diverse alkohol och drogproblem.

Men jag var otroligt fascinerad av Marilyn Monroe när jag var 17, jag såg alla hennes filmer åt massa choklad och rökte en mentol cigarett eller två ( dock inte på samma gång). Det fanns något mystiskt med denna skådespelerska, något mäktigt men ändå sorligt som jag inte riktigt kunde sätta fingret på.

I dag är det internationella kvinnodagen, en dag som kan uppmärksammas på många olika sätt. Det finns många olika åsikter om denna dag, är inte alla dagar kvinnodagar? Måste det uppmärksammas på ett visst sätt? Den kan också vara lite svår att uppmärksamma har jag märkt, vissa har börjat ge gåvor åt sina kvinnor något som jag inte tycker hör hit. Därför vill jag ge en uppmaning till alla män där ute, det bästa sättet att uppmärksamma era kvinnor på är att uppskatta dem, respektera och tyck om dem för den de är! Glöm chokladaskar och rosor!

Så här kvinnodagen till ära tänker jag på Marilyn Monroe vilket känns lite bisarrt eftersom jag förknippar kvinnodagen med sådana kämpar för kvinnliga rättigheter eller feminister, inte en blondin med putande läppar poserande i en simdräkt. Men Marilyn Monroe är mer än en snygg kropp, alla kvinnor är mer än deras kropp hur den än ser ut. Även om det är något som man alltid ska komma ihåg är kvinnodagen en dag då man kan tänka lite extra mycket på det.

Vad gäller min retorikkurs sa vår lärare att det är vanligt att tjejer har manliga förebilder. Jag har fått många nya förebilder efter min Marilyn period, och vet ni vad de är fortfarande alla kvinnor!