DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>LÄSER MYCKET Alexandra Grahn säger att hon alltid varit en bokmal.

Om husdjur och sånt

Två gånger har min familj haft otur med husdjur. Den första gången var det med vår svarta cockerspaniel som efter några år blev så aggressiv att vi blev tvugna att sätta bort henne. Efter det var vi flera år utan djur i huset, det kändes som ett misslyckande att avliva en hund för att man inte längre litade på henne. Det tog en bra stund att sörja vår svarta fara som vi hade börjat kalla henne.

Efter en tid tyckte vi det var dags igen och vi blev med katt. En vacker gul frass som var en ganska självständig typ men vi gillade honom för det. Men han blev inte långvarig eftersom han blev påkörd av en bil och dog på pappas femtioårsdag. Tragiskt.

Sorgen var stor både med svarta faran och gula frassen. Det kändes som vi aldrig skulle lyckas hålla ett husdjur som inte togs ifrån oss på ett eller annat sätt.

När jag är ute och går i Mariehamn ser jag alltid någon som är ute med sin hund, eller träffar på grannens katt som så gärna skulle vilja smita in till oss. Det sägs att vi skämmer bort våra husdjur mer än någonsin, men det är väl för att en hund eller en katt är mer än ett djur, de är en del av familjen.

Efter gula frassen tog det inte länge förrän en ny pälsboll fick flytta in till vår familj. Hon var ett litet lurvigt knyte som alltid ville ligga i någons knä eller sova vid någons kind. Hon har med tiden blivit större, mera lurvig och har en jaktinstinkt som heter duga. Den lurviga jägarinnan kallar vi henne. Hon är en riktig madam, som helst ligger i någons famn.

Det sägs att djur kan känna av om man är ledsen eller glad. Att skaffa ett djur är ett stort ansvar. Ett ansvar som både rymmer glädje och sorg och många beslut. Men jag kan förstå alla de som går med sina hundar längs gatorna i Mariehamn. Att ha husdjur är bra både för både hjärta och knopp. De ger så mycket mer än vad de tar och hemma har man alltid någon som är glad. Att ha husdjur är för många en riktig hjärtesak.

Själv tänker jag inte skaffa katt eller hund, just nu i alla fall. Det räcker med lurviga jägarinnan nu som då. Eller hälsa på tax duon som min sambos familj har. Taxar ger riktigt blöta pussar.