DELA

Om gravida sextonåringar

Söndag är min tvdag, då är det några timmar på soffan och zappa fram mellan kanalerna som gäller. Det är sällan det visas någonting riktigt bra på tv en söndag förmiddag. Ofta fastnar jag för någon dokumentär på Discovery, ett Top Gear-marathon eller typ tennis. Jag har inte så höga krav, bara jag har en kaffekopp stadigt i handen så går det mesta an.

I söndags var det MTV’s ”16 and pregnant” som jag fastande framför, ett program från USA där man följer gravida tonåringar. Det var ett riktigt tragiskt avsnitt.

Den gravida tjejen hade hade bråkat med sina föräldrar och flyttat hemifrån. Tillsammans med pojkvännen sov de hemma hos kompisar på madrasser på golvet. De hade inga pengar, inga saker åt bebisen som snart skulle komma. Pojkvännen hade inget jobb och framtiden såg inte ljus ut för någon av dem. När förlossningdatumet närmade sig blev de hemlösa. Jag hoppades hela tiden på att tjejens föräldrar skulle ta kontakt. Det var vinter och kallt och deras 16 åriga dotter var gravid och hemlös, hur kunde de bara låta henne vara?

Till sist fick paret bo hemma hos en kvinna som var familjebekant till pojkvännen. De sov i hennes vardagsrum. När de fick babyn och bodde fortfarande hemma hos kvinnan. Inte ens då tog tjejens föräldrar kontakt.

I slutet av programmet planerade paret att flytta till Texas där pojkvännens pappa bodde. Framtiden såg inte alls ljus ut. Jag blev mållös efter att ha sett programmet. Hur kan föräldrar lämna sin tonårsdotter vind för våg? Jag blev också arg på MTV, hur kunde de filma detta utan att ingripa på något sett? Det fanns inte heller något socialskydd som tog hand om tjejen. Ibland blir man förvånad över det så kallade fantastiska USA. Alla lever inte the American dream.

Jag är otroligt tacksam är över att få bo i Finland. Tänkt att alla gravida får en mamma-låda hemskickad och alla får barnbidrag. Här skulle man aldrig tillåta att en sextonårig gravid tjej bor på på gatan. När programmet slutade googlade jag tjejen för att se vad som hänt efter att kameran slocknat. Hon hade försökt ta sitt liv och jobbade i dag som strippa.

Tragiskt slut på en tragisk början.