DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>LÄSER MYCKET Alexandra Grahn säger att hon alltid varit en bokmal.

Om första gången jag steg in på Nyan

När jag skriver det här sitter jag i Nyan huset i Dalbo. Inget är sig likt. Väggarna gapar tomma, det står lådor överallt och min bordstelefon är nerpackad.

Vi har slängt, packat, hittat gömda skatter, gamla fotografier och tidningar. Vi har skrattat, oj minns ni det här, vems är det här, när har vi gjort det här.

För min del sträcker sig minnena inte lika långt tillbaka i det här huset så som det gör för många andra. Jag minns dock första gången jag steg in här.

Det var i november 2014, jag gjorde redaktionspraktik på Nya Åland när jag gick på Åbo Akademis medialinje. Oj vad vilsen och nervös jag var och jag kunde ingenting. Huset var så stort med många olika människor. Alla på redaktionen hade bråttom kändes de som. Det hann hända mycket under de två veckor jag var här. Jag vill minnas att man sa att det hände ovanligt mycket för att vara Åland de två sista veckorna i november.

Tehy strejkade, mammor fick åka till Uppsala och föda, det var strömavbrott flera gånger på grund av arbete med Finlandskabeln, jag skrev om rykten om vildsvin på Åland, gjorde ett hemma hos-reportage med jultema och skrev om Alvasfest på Arken. Tillsammans med några som jobbade i baren under Alvastiden besökte jag och fotografen Jonas Edsvik de gamla lokalerna som då höll på att byggas om till det som det är idag, Mariehamnsmuseet.

Det var ett nostalgiskt gäng som plockade ihop gamla saker från Alvastiden som man skulle pynta Arken med.

Nostalgi , jag gillar det ordet. Synonymerna till ordet är melankolisk längtan tillbaka eller vemodstrånad. Jag gillar att vara lite nostalgisk ibland. För mig betyder det att man varit med om saker som lämnat spår i hjärtat.

Det är speciellt att få vara med om den här flytten, tänk jag kan säga: Jag var med när Nyan flyttade till city! Men vi får se hur många i Nyangänget som av ren automatik svänger in till Dalbo när de ska till redaktionen. När jag läser det här (i tidningen) sitter jag förmodligen i de nya lokalerna på Norra Esplanadgatan. Det är dags att skapa nya minnen härifrån.