DELA

Om en talang jag absolut inte besitter

Att bli äldre är inte lätt. Speciellt inte när en själv inte känner sig en dag äldre än 12. Det kom som en chock den där dagen jag insåg att vinnarna i både årets Melodifestival och Idolsäsong var yngre än mig. Ganska många år yngre dessutom.

Än värre kändes det en dag förra våren när en ganska ny bekant utbrast ”Oj är du bara 94? Jag trodde att du var minst 25!”, bara dagar efter min ångestfyllda 21-årsdag. Efteråt försökte hen släta över uttalandet med att jag absolut inte såg ut som 25, utan att jag bara betedde mig så ansvarsfullt. Tilläggas bör att denna bekanta då var 23, alltså äldre än mig, och att jag definitivt inte skulle ha definierat mig själv som särskilt ansvarsfull alls faktiskt.

Men nu med ytterligare ett år på nacken tror jag äntligen att jag förstår.

Det hela började som ett helt vanligt enkätuppdrag. Meningen var att hitta ett gäng åländska ungdomar, gärna runt 15 år, och ställa några få korta frågor till dem. Första funderingen: var håller man hus en solig och varm eftermiddag i juli? På gågatan måste det ju finnas mycket folk, föreslog fotograf Edsvik, så vi begav oss iväg.

Och visst var det mycket folk på gågatan, det var bara det att ingen verkade vara något annat än turist. Det fanns inte många som såg ut att kunna vara 15 år heller.

– Men vad gör alla lokala förmågor, hänger de på beachen eller? funderade Edsvik. Sen kom vi på det: alla åländska ungdomar borde ju vara på jobbet såklart. Och bara vi hade löst den pusselbiten hittade vi en hel del intervjubara personer.

Men så kom biten som det visade sig att jag inte var ett totalt stjärnskott på – att avgöra åldern på folk.

Efter att ha misstagit två stycken 20-åringar för att vara 15 inser jag dock att jag haft fel. Jag bommade liksom med fem år. Från att kanske snart börja nian till att potentiellt ha gått ut andra året på universitetet, fattar ni vilken stor skillnad de där fem åren gör?

Eftersom jag känner mig relativt pigg och ung gissar jag att jag undermedvetet helt enkelt tänker mig att en 15-åring ser ut lite som jag gör. Kanske ett eller två år yngre bara.

Tillbaka på redaktionen frågade nyhetschef Orre hur det hade gått med ynglingarna. Ja, det var ju bara att ta fram skämskudden.