DELA

Om det kanske värsta jag vet

Det finns en grej jag verkligen, verkligen ogillar. Det är nästan snudd på att det är en grej jag hatar. Men det säger jag inte högt. För det är ju så mycket roligare att gilla något snarare än att ogilla.

Men nu är det som det är. Jag ogillar verkligen jättemycket att köpa nya jeans.

Eller egentligen är det inte köpandet jag ogillar, obotlig shopaholic som jag i ärlighetens namn är. Det är provandet som skaver.

Jeans kan liksom inte sitta bra på mig. Jeans kan vara gjorda för både raka och krokiga ben, tjocka och smala, långa och korta. Även allt där emellan.

Vad jeans däremot inte kan vara gjorda för är mina ben. De är är inte raka någonstans. Korta jeans är för korta och långa är för långa för mina ben. De är krokiga på ett sånt där vis som det enligt jeanstillverkare uppenbarligen inte är meningen att ben ska vara och så att det både korvar och inte korvar sig på helt fel ställen.

Och så här har det varit hela mitt liv. Några av mina starkaste barndomsminnen är från shoppingturer med min mamma. Allt gick för det mesta bra och var frid och fröjd, kanske med undantag från min och min mammas oöverkomligt ravinstora meningsskiljaktigheter gällande vad som var fint tröjtryck, men det hör ju egentligen inte hit.

Problemen uppstod när det blev dags att köpa nya jeans. Jag minns tydligt min mammas trötta suckanden och den butiksanställdas överlägsna leende som sa att dessa jeans passar minsann alla förvandlas till mållös tillintetgjordhet efter att ett tvåsiffrigt antal par jeans effektivt hade provats och ratats. Varje gång.

– Det är nog något fel på dina ben, försökte mamma skämta en gång.

– Det är något fel på alla jeans, svarade jag.

För närvarande har jag löst problemet med att använda så mycket shorts, klänningar och kjolar som möjligt. De enda jeansaktiga plagg jag lyckats ro hem är Dr Denims jeansleggings och slappa jeans i boyfriendmodell, även de svåra att få att sitta bra.

De boyfriendbrallor jag äger har nu blivit så luggslitna att inte bara min mamma, utan även jag tycker att de är för trasiga för att använda någon annanstans än på stugan. Nu upptar jakten igen.

Så nu ber jag om hjälp. Var i hela världen hittar man jeans som sitter bra?

Finns det jeans för oss (för inte kan jag väl vara den enda med detta bekymmer?) med ben som är krokiga på fel sätt?