DELA

Om att jobba på bostadsmässa

Det roligaste sommarjobbet jag haft var på Finlands bostadsmässa 2011 när den hölls i Karleby.

Jag skötte marknadsföring åt ett företag som sålde tegeltak. Företaget hade en liten monter vid ett av husen och min uppgift var att berätta om taken, mestadels på finska och dela ut broschyrer. Arbetet i sig var kanske inte det häftigaste förutom att jag lärde mig vilken maxlutning ett tegeltak fick ha, hur det skulle skötas och tvättas när det börjat växa mossa på teglen. Det roliga med det jobbet var själva platsen, att varje dag vara på mässan. På luncherna besökte jag ett nytt hus varje dag, det ena finare än det andra. Man fick också nya vänner bland andra som sommarjobbade där.

Som bäst håller bostadsmässan på, i år är den i Seinäjoki. Hade jag bott i Österbotten hade jag självklart besökt den, det hör liksom sommaren till. Nästa sommar byggs mässan upp i S:t Michel, ganska långt bort om man vill åka från Åland. Men orkar man vänta ett år till kommer den till Björneborg 2018 lite närmare i alla fall, och 2019 hålls den i Kouvola.

Några minnen från bostadsmässan 2011 är bland annat när jag såg Finlands socialdemokraters dåvarande ordförande och finansminster Jutta Urpilainen på invigningen. Det gick rykten om att hon och hennes man hade planer på att köpa ett av de pampigaste husen på mässan.

Jag minns att jag träffade en kille som jobbade på mässan som var hemma från östra Finland. Jag var bland de första finlandssvenskar han någonsin pratat med. Han kunde inte ett ord svenska trots att han läst det i skolan. Där han kom ifrån skulle de ha mer nytta av ryska än svenska sa han.

Jag minns ägarna till huset där jag jobbade. Nästan alla hus på mässorna är sålda innan och ägarna till huset där jag jobbade gick omkring där varje dag och var nervösa över att något skulle förstöras.

Jag vet inte vad det är som gör att jag är så fascinerad av bostadsmässan. Kanske för att det är så stort, det planeras så många år på förhand, berör så många människor, och det kommer nya trender och husmodeller varje år som ska visas upp. Ett hus är bland de viktigaste köp man gör i sitt liv. Hur som helst var sommaren 2011 en rolig sommar.