DELA

Om att inte finnas på facebook och sånt

Det finns ett ord som jag har tröttnat på: sociala medier. Egentligen har jag tröttnat på mer än själva ordet, jag har tröttnat på sociala medier överhuvudtaget. För en tid sedan raderade jag Facebook appen från min telefon. Det kändes lite konstigt till först. Jag vande mig efter en stund och nu har jag inget behov av att lägga tillbaka det.

Orsaken ä r att jag som säkert många andra känner igen sig i, tar upp telefonen ur fickan så fort man får en stund över. Facebook, Instagram och Twitter ska kollas. Slentrianmässigt skrollar man igenom flödet utan att leta efter något, bara se det senaste man missat. Ingen behöver ha tråkigt längre när man har mobiltelefonen med sig hela tiden.

Jag har varit ledig några dagar och lät då Facebook vila. När jag väl loggade in lyste notifikationssymbolen med flera olästa händelser. Jag kolla snabbt igenom, inget viktigt. Jag kollade igenom flödet, inget viktigt där heller. Hade det inte varit för mitt jobb hade jag valt att sluta med Facebook helt. Jag klassar det mer och mer som någon typ av nyhetssajt än ett forum där jag delar med mig av personliga erfarenheter. Jag orkar inte ens läsa allt som står där.

För några dagar sedan läste jag att det blivit populärt att inte finnas på facebook. Att vara anonym och inte lägga ut saker om sig själv på internet är det nya svarta.

Nästa steg för mig är att ta bort Instagramappen, åtminstone för en tid. Men jag är lite tudelat eftersom jag gillar den väldigt mycket. Men sen det börjat dyka upp reklam och det väljs ut vilka bilder man ser har jag börjar tycka mindre om det.

Sommaren är en bra tidpunkt att banta ner på sociala medieanvändandet. Ta en liten paus och faktiskt titta på solnedgången, lyssna på konserten och äta maten istället för att ladda upp bilder hela tiden. Det har hänt trots att man inte delar det på Facebook och Instagram.

Jag var på två bröllopsfester i lördags. Jag tog väldigt lite bilder. På skämt sa jag åt mina vänner att nu jag en ögonblicksbild av brudparet som jag sparar i mitt eget minne. Sen tog jag ändå en bild med telefonen men den blev inte lika bra för bruden tittade bort. Tur att jag tog den andra också.