DELA

Olja propellern, minister Ehn!

Hej kulturministern!

Som du säkert har noterat har Ulrika Bengts film ”Lärjungen” utsetts till Finlands bidrag i kampen om en åtråvärd Oscarsnominering för årets bästa utländska film.
Förstår du vad det betyder? Förstår du hur stort det kunde bli för oss? Förstår du att all annan marknadsföring av Åland, till och med allt champagneståhej, skulle blekna totalt om filmen verkligen nominerades?
Många orter i världen vill inget hellre än att få besök av ett seriöst filminspelningsteam. Lyckas filmen bra betyder det automatiskt ett uppsving för turismen.
Nu har vi en film som inte bara har spelats in på en av våra mest fascinerande öar, Lågskär, utan som också har blivit så bra att den har postats raka vägen till Oscarsakademin i USA.
Du borde olja propellern på din rygg och genast flyga dit du också.

Businessen kring Oscarsgalan är hur korrumperad som helst. De som vill ha sina filmer nominerade lobbar, puffar, skuffar, trugar, tjatar, lockar – och mutar.
Mutorna smäller högst.
Då jag bodde i Danmark beslöt man att göra allting för att Gabriel Axels film ”Babettes gästabud” skulle ha en chans att få en statyett. Man flög både kockar och råvaror över Atlanten och bjöd Oscarsakademins samtliga medlemmar på en måltid som var en exakt kopia av gästabudet som utspelas i filmen.
”Babettes gästabud” nominerades. ”Babettes gästabud” vann sin statyett. Jylland översvämmades av filmromantiker från hela världen.
Olja propellern, Ehn!

Damma av flaskor från champagnevraket och packa i din väska. Packa smakprov på åländska delikatesser och presentkort till våra bästa anläggningar. Packa egna frimärken till alla i akademin a la näringsministerns Adam Alsing-idé. Packa alla de vackraste fotografierna från Ålands storslagna natur. Packa vad du vill – men flyg iväg!
Berätta för akademin att Lågskär bara är en av många fyrar som fritt kan besökas i Fredens storslagna övärld. Berätta Ålands spännande historia. Berätta om vår rena natur, om Amazing Grace som tyst glider fram på miljösnäll gas och om Mariehamn som ha…(Här måste du absolut hosta till!) stadsbusstrafik som drivs med fiskrens.
Låt akademin dricka sig full på söt champagne och slockna övertygade om att de just har upptäckt ett hittills okänt paradis på jordklotet.

Skyll inte på att landskapet saknar pengar för den här typen av marknadsföring för det stämmer inte alls. Det har nyligen uppdagats att Visit Åland inte på långt när har använt alla de anslag som finns reserverade för just marknadsföring.
Och om näringsministern skriker att det är hans pengar kan du muta honom med en inbjudan med till Hollywood. Han tackar säkert ja, han tyckte ju att det var så roligt att åka till Almedalen.
Flyg iväg! Vem vet om du får chansen igen?
Mvh,
Titte

Titte Törnroth-Sarkkinen