DELA

Och så har du så stor …

Till sommarens höjdpunkter hör Käringsund Triathlon. Inte för att delta, gudbevars, men för att heja och njuta av stämningen. I år hade vi med frukost, den smakade utmärkt på gräskanten intill cyklarna.

Då maken springer händer inte mycket. Täby ultralopp har till exempel en bana på tio kilometer. Han skulle springa nio varv. Jag stod i en snårig backe och väntade … och väntade … och väntade … där kom han! Heja!

Där for han förbi.

Vänta en timme till.

Ultralopp på en motionsbana i Täby är ingen publikvänlig sport. Det är däremot triathlon i Eckerö.

Simningen utövas åt det ena hållet, cyklingen åt ett annat och löpningen åt ett tredje. I mitten ser publiken alla tre grenar och växlingsområdet. Det händer något hela tiden.

Särskilt publiken händer, erfor vi i år.

För den oinsatte: i triathlon finns olika grader av helvete. På den kortaste sträckan kan också sådana delta som inte tillbringat all fritid på Mariebad och som inte äger en cykel utvecklad i ett rymdprogram.

Just en sådan man deltog, och kanske föll magen lite grann ut över shortsen och kanske han inte var först upp ur vattnet, men han kämpade. Det gick bra.

Hans fru stod vid växlingsområdet där han skulle byta simkostymen mot cykeltajts. Hon såg ut att vara verksam i en skola för alternativ pedagogik, och när hennes knubbiga säl till man flåsade förbi ropade hon med en röst lämpad för ramsor åt mycket små barn:

– Du är så stark! Och vacker! Och underbar!

Man såg hur han liksom kastrerades i sin våtdräkt. Publiken dolde ett samfällt fniss och sälen gnodde vidare, några centimeter kortare på alla ställen.

Efter den incidenten blev tävlingen inte den samma, och när ett turistbarn cyklade förbi på enhjuling spånade vi fram alternativa grenar i triathlon:

Clown-triathlon: simma i bollhav, cykla på enhjuling och springa baklänges medan man jonglerar.

Halvdistans: simma bara med armarna, cykla på enhjuling och hoppa på ett ben.

Skördefestvariant: simma i halm, köra bil trehundra kilometer och betala femton euro i parkeringsavgift för att få köpa av gårdens produkter.

Eller förresten, den varianten finns ju redan.