DELA

Nyheter för döva öron …

I går morse vid tandborstningen hörde Inga Heller i radions P1 att svenska militärer ska börja samordna sina övningar med andra länder, bland annat Finland och USA.

Hoppsan!

Nu spottar hon ut. Och byter kanal. Och minns en scen i en film om framtidens tredje världskrig.

Så var det, gång på gång. Alla bytte kanal tv:n och radion.

I en scen visas en pub översållad med lätt överförfriskade fredagsfirande personer. I ett hörn hänger en tv. Nyhetsreportern talar för döva öron, ingen ser, ingen hör. Och just det, nyhetsankaret talar om faran av en väpnad konflikt. Att det kan vara så att kriget närmar sig. Han mal på. Folk skrålar. Han fortsätter. Ingen lyssnar.

Mitt i allt byter någon kanal. Ett glittrigt frågesportsprogram med halvklädda damer visas i stället och en och annan pubbesökare vänder sin uppmärksamhet ditåt.

Kvällen före visades i Rapport ett inslag om USA:s pansarbrigad i Polen. Den har visserligen funnits där sedan andra världskriget, men förstorats. Så här inleddes nyheten, enligt SVT:

Den största amerikanska militära insatsen sedan Sovjetunionens fall har inletts i Polen. En brigad om totalt 3 500 soldater och drygt 80 stridsvagnar samt ett stort antal andra stridsfordon har börjat rulla in över Polens gräns som ett skydd mot Ryssland. – Ryssland har reagerat och sagt att de ser de amerikanska trupperna som ett hot.

Samtidigt på Åland. Några 30-åringar uttryckte nyligen stor förvåning när Inga Heller började prata om de hotade vindmöllorna på Knutsbodabrinken.

– Va!? Ska de bort?!?

En dam hade här om dagen ingen aaaning om vad en pussyhat är för något – men det framkommer mer än väl i dagens Nyan.

Vilka stenar gömmer sig folk under egentligen?

På en föreläsning nyligen om alternativ hälsa sa en föreläsare inför hela det stora podiet bestående av över hundra personer som följer:

– Jag har inte sett en nyhetssändning i tv:n på tio år och inte läser jag tidningar heller. Nyheterna sprider bara negativ energi som man inte kan göra något av.

Inger Heller säger tvärtom:

Det är hög tid nu att slå på tv:ns nyheter och läsa tidningar och då betänka vem avsändaren är. Är det en pålitlig källa? Är det public service? Vad är sant? Riktigt sant!