DELA

Nyheten som sporten inte vill att ni ska läsa

Varför ringer inte telefonen?
Nu har jag väntat flera timmar på att Nyans sportredaktion ska göra en Hallå där-intervju med mig. En sån här:
Hallå där, Patrik Dahlblom som leder Nyans interna fotbolls-VM-tippningstävling.
– Hej.
Efter gårdagens matcher har du totalt 44 poäng – fem poäng mer än tvåan.
– Det stämmer. Och tolv till femton poäng mer än Nyans sportredaktörer som borde klara sig bättre med tanke på hur mycket de kan om sport jämfört med mig. Vem är det jag talar med, förresten?
(Host). Du som går fram som en ångvält just nu.
– Den enkla förklaringen är att jag fick full pott på tre av måndagens fyra matcher. Jag förutsåg inte bara vilka lag som skulle vinna utan också hur många mål alla lag skulle göra. Bortsett från att Italien inte går vidare har jag haft bra flyt när jag valt gruppsegrare också.
Tur eller skicklighet?
– Det får andra bedöma. Jag går på känsla. England bär sig alltid åt som om de har en medfödd rätt till alla guldmedaljer. Så bort med dom så fort som möjligt. Det hjälper inte att Lighting Seeds Three Lions ’98 är den bästa fotbollssingeln någonsin. Jag var i London under fotbolls-EM 1996 och brydde mig inte det minsta om fotbollen. Däremot var de holländska fotbollsfansen jag mötte där trevligare än alla andra så för min del fick de gärna bli gruppvinnare. Inom musiken har jag alltid hållit på underdogs, band som spelar med hjärta även om de inte vinner några priser. Litet av det tog jag med mig till det här tipset. Men inte tillräckligt för att förutse att Costa Rica skulle gå vidare. Det sabbade mycket för mig. Jag hade tippat Italien som gruppvinnare och silvermedaljörer.
Varför det?
– För att jag hade en bra känsla för ett italienskt lag som hette Cagliari cirka 1971, när jag läste fotbollstabellerna några månader innan jag gick helt in i rockens värld. Cagliari hade en spelare som hette Luigi Riva som blev min idol av någon outgrundlig orsak. Det fanns andra spelare och lag också – Hammarby, Tom Turesson, Burnley, Sandviken, Rolf Zetterlund…..
Vilket lag vinner VM?
– Tyskland. De tillverkar pålitliga bilar. Tråkiga, men effektiva. Sen fanns det ett tyskt band som hette The Rattles som gjorde en fantastisk halvpsykedelisk singel 1970. Den hette The Witch. På omslaget poserade de med en kvinna som skulle föreställa en häxa. I dag skulle man kalla henne goth.
Kan du någonting om fotboll överhuvudtaget?
– Nej.

Patrik Dahlblom