DELA

Nudging är det nya gröna

Utan att veta om det har jag ägnat mig åt nudging större delen av mitt vuxna liv. Fast hittills har jag bara nudgat mig själv.

Men nu har nudging blivit hett på riktigt. Vad det är? Jo, ett försynt sätt att ge en knuff i rätt riktning så att någon – eller man själv – gör det som är bäst för miljön och mänskligheten i stort.

Jag knuffade mig själv första gången när jag för drygt 20 år sedan bestämde mig för att börja cykla till och från jobbet, 6 km per dag. Jag förvägrade mig själv möjligheten att kolla vädret på morgonen och sedan välja mellan cykel eller bil. Jag visste att då skulle det bli bil i nio fall av tio.

Cykeln var helt enkelt mitt enda alternativ. Jag gav mig själv en knuff i det som jag visste var rätt riktning.

2008 , tretton år efter min cykelknuff, kom den första boken om nudging, skriven av två amerikanska professorer i ekonomi/beteendevetnskap och juridik. Tony Blair utsågs efter det till att leda en statlig nudge unit, en avdelning som minskat antalet bedrägerier och fått skattepengar att flyta in i tid. Enheten har också anlitats för att få folk att spara energi hemma och leva mera hälsosamt.

2010 startade norska beteendeekonomen Steffen Kallbekken tillsammans med Gunhild Stordalen organisationen GreeNudge som visar på metoder för och kunskap om hur nudging kan användas för att minska människors klimatpåverkan. Bland myckt annat har de fått fler att välja energieffektiva vitvaror.

I dag används gröna fotsteg på asfalten i Köpenhamn för att visa vägen till soptunnor. 46 procent mindre skräp kastas på marken tack vare fotstegen. Ett hotell som meddelar på en lapp i badrummet att majoriteten av gästerna återanvänder sina handdukar minskade antalet handdukar som slängdes i tvätten mer effektivt än om det hade stått ”tänk på miljön”.

Beteendelabbet och Myrorna i Sverige har nyss lanserat ett så kallat reuse-kit som berättar vilka kläder ägaren är redo att ge bort eftersom sju av tio svenskar använder bara hälften av kläderna i sin garderob och det går mer än ett år mellan garderobsrensningarna för sex av tio klädägare.

Nudging är det nya gröna. Men det räcker inte med att bara ge lätta knuffar. Det behövs också politiker som vill och vågar stöta till rejält med både beslut och lagstiftning.

Så himla enkelt är det inte att rädda världen.