DELA

Nu tar jag jaktkort

I onsdags fick jag testa pizza med skarvkött. Det var över förväntan. Jag äter vanligtvis inte kött. Det är inte för att jag är principfast emot dödandet av djur, utan handlar mer om resursslöseri och industriell djurtortyr.

Egentligen är det väl hyckleri att vara vegetarian för miljömässiga skäl eller om man är motståndare till hur köttindustrin ser ut och sedan äta ost och ägg. Produkter som kräver mycket resurser för sin produktion och (ofta) utsätter djur för lidande.

Jaktens moralitet

är en spännande fråga. Om alla skulle jaga för sin föda skulle det ganska snabbt ta slut på djur, men nu är situationen här den motsatta. Folk kunde gott skjuta mer rådjur, skarv och säl. Ur miljösynpunkt skulle jag gissa att det är bättre än ägg och mjölkprodukter. Det skulle inte förvåna mig om det är bättre än avocados från Sydamerika heller.

Att äta färska grönsaker

från världens alla hörn året runt är i varje fall inget att idealisera. Eller tomater från oljeuppvärmda växthus i Österbotten för den delen

När jag bodde i Dublin hämtade jag ofta mat från matbutikernas soptunnor. Då kändes det harmlöst att äta all slags mat med kraftig miljöpåverkan. Både kött, fisk och exotiska frukter och grönsaker. Många tycker det är äckligt att äta saker butiker har slängt. Jag tycker det finns en sak som är äcklig med att rota i soptunnorna och det är att att se vilka groteska mängder resursslukande livsmedel som finns där. Ibland kanske den lilla närbutiken slängt hundra paket korv. En annan dag finns tjugo grisfiléer. Varje dag finns det en tunna full med potatis och morötter. Så till den grad att man lärt sig vilka sorter som håller längre och bara väljer de finaste att ta med sig hem.

Efter moget övervägande

tror jag att jag gärna skulle jaga skarv. Det hade jag aldrig trott att jag skulle överväga för ett par år sedan. Arten är invasiv. Köttet är gott. Det är miljömässigt sunt. Min enda invändning är risken att skadskjuta fåglar och miljöeffekten av att lämna efter sig en massa blyhagel i havet.