DELA

Nu ska jag bara vara

När ni läser det här firar jag min första semesterdag.
Jag har en höst, en vinter, en vår av arbete i kroppen. Av nyhetschefande, av långa dagar framför datorn. Av att vilja tusen saker men hinna med långt färre. Av att prioritera bort ridningen men fortsätta med keramiken. Det har varit ett bra år på många sätt men semestern är lika välkommen för det. Lika välkommen som den är varje år.
Jag känner tyngden i huvudet. Det är dags att koppla bort, att koppla av.

Dagarna radar upp sig som ett pärlband. Det är upp till mig att fylla dem med vad jag vill. Jag vet att jag är lyckligt lottad, att många av er också är det. Vi kan gå dit näsan pekar, fylla dagarna med åländsk sommar, göra vad vi vill eller ingenting. Vi har det valet.
Följande är spikat: Tre trettioårsfester, en vecka på en ö i Medelhavet, en vecka i Verkviken.
Följande är självklart: Tid med familjen och släkten, sena kvällar på en uteservering med vännerna.
Följande kommer på köpet: Smala vägar förbi tusentals turistbutiker. Yatzi på balkongen medan solen sänker sig ned bakom bergen.
Följande har jag längtat efter länge nu: En solvarm klippa på en ö utanför Järsö, doften av salt och tång. Det första doppet i en stilla vik. Att lägga en hög med böcker bredvid sängen och vara förvissad om att jag kommer att hinna läsa åtminstone en från pärm till pärm.
Målet: Bara vara. Inte prestera. Gå dit näsan pekar.

Den 14 juli är jag tillbaka på jobbet, säkert lika desorienterad som man brukar vara efter ledigheten. Jag vet vad som väntar mig. Nya pigga sommarvikarier, nyhetstorka, kreativitet, mängder av evenemang som ska bevakas. Nya tag. Ett lättare huvud. Axlar som sjunkit en aning.
Men då är då och nu är nu.
När ni läser det här har jag stängt av jobbdatorn, rensat skrivbordet, sagt hej då till kollegorna. Får ni tidningen senare kanske jag redan hunnit äta frukost, gått över sanden, bränt mig på näsan.
Bor ni i skärgården kanske jag redan hunnit med en eftermiddagslur när tidningen dimper ner i er postlåda. Sak samma.
När ni läser det här firar jag min första semesterdag.
Vi ses i spalterna om fem veckor. Tills dess önskar jag er en trevlig sommar.

Annika Kullman  annika.kullman@nyan.ax