DELA
Foto: Porträtt Kiki Alberius-Forsman

Nu är goda råd … inte ett dugg dyra

Här är Inga Hellers bästa råd till den världsvida journalistiken. Hon lär ut allt hon kan – det tar inte så stort spaltutrymme:

Inga Heller avgick nämligen i fredags som anställd familjeredaktör vid detta blad, blir friherrinna och livsnjutare, men lär återkomma i spalterna nu och då. Ity skrivklådan är och förblir svår.

1) Hitt på själv

Vad ska vi på Åland med två tidningar och två radiokanaler till om alla springer på samma pressinfo om kommande orgelfestivaler/föreningsevenemang/föredrag/julmarknader/insamlingar/kampanjer? Allt blir mer spännande och intressant om journalisten tänker själv och hittar på egna grejer.

2) Ta den svages parti

Jo, det är att vara opartisk. Den som inte är van att synas eller van att uttrycka sig kan behöva stöd. Det är ibland rättvist att ge ett barn fyra plättar och ett annat barn tre.

3) Var bland folk

Kom bort från skrivbordet. Ut med toffeljournalistiken! En bra journalist byter inte till innetofflor när hen kommer på jobb – för hen ska ju just ut på fältet igen.

4) Var maktens vakthund

Ett viktigt uppdrag. Att vakta makten kräver resurser. Både klokskap, mod, tid och reda åländska pängar!

5) Visa konflikterna

Det är i sprickorna ljuset kommer in. Det är i konflikterna utveckling finns.

6) Skilda verkligheten

Där det finns konflikter finns en gemensam värdegrund. Visa hur det är att leva på Åland här och nu. Hur har vi det? Vad tänker vi på? Vad hoppas vi på?

7) Var olika

Tänk på att det finns många olika sorters journalistik. Allt från att avslöja och avsätta en utrikesminister till att berätta om tiggarens kalla vardag på huk framför butiken.

8) Tänk själv

Det som engagerar dig engagerar antagligen flera. De flesta av oss har större intresse av hur vi ska orka leva med varandra i våra familjer än käbblet mellan sossar och centerpartister.

9) Se till att du trivs

Visst! Självklart är du värd rediga arbetsförhållanden.

10) Ha jätteroligt

Antingen är en text rolig och det är ju bra. Eller så är den bra. Och det är ju alltid roligt …