DELA

Nördarnas revansch

Att inleda dagen med att säga quidquid latine dictum sit, altum videtur är ett lyckat sätt att framstå som en överdrivet pretentiös boknörd som sitter uppe på nätterna, skriver med fjäderpenna i stearinljusets sken och ser skuggorna som fladdrar över kraniet fyllt med salta pinnar på skrivbordet.
Men det kan också vara ett tecken på humor, bildning och lite finess, eftersom tidigare nämnda latinska mening betyder: ”det som sägs på latin låter djupsinnigt.”

Onödigt vetande är min absoluta specialitet, eftersom jag älskar att äga visshet om hur saker egentligen ligger till. Det kan ju hända att det finns nåt samband med att jag valde att utbilda mig till journalist, men därom tvista de lärde. (Dagens Nyheter hade för ett tag sen en lista över yrken som man med våld skulle utbilda sig, till på grund av det skriande behovet, eller jobb som man kunde fetglömma. Journalister stod såklart högt upp på svarta listan. Givetvis. Det hade man ju gärna velat veta innan.)
Om nyfikenheten är en yrkesskada eller en medfödd nörd- och plugghästinstinkt är svårt att avgöra. Det enda jag vet är att det bara behövs lite engagemang och nån halvskum företeelse för att jag ska bli eld och lågor.

Det kan handla om vad som helst egentligen. Hur man ankrar, kategoriserar böcker, varför mackan alltid hamnar med pålägget nedåt, vilken som är den senaste modefärgen, varför Taffelchips är det första man saknar när man flyttar från Åland, hur man bäst syr en cirkelkjol, vilka ställen de coola hänger på eller vad som händer när spolarvätskan tar slut.
Hade vi fortfarande levt på det gamla goda 90-talet när barnprogrammen fortfarande var att räkna med, skulle jag lätt anta rollen som den nya Täppas Fogelberg. Jag vill också spola ner badankor i toan, hänga på nån spaghettifabrik eller hoppa omkring i extas och skrika: ”Jag tror jag blir ding om jag inte får reda på nånting!”

För jag tror att det är nördarna som är de verkliga vinnarna i slutändan. När världen har blivit korrumperad, oljan tar slut, sista avsnittet av Topmodel har spelats in, Greenpeace inte orkar engagera sig längre, atombomben återaktualiseras, Rökkas verksamhet upphör och allt annat hemskt och domedagsaktigt inträffar – då kommer nördarna utspringande från sina kammare och får äntligen använda all den kunskap och utbrunna stearinljus de suttit och samlat på sig genom århundradena för att ställa allt till rätta igen.
För säga vad man vill om pluggisar och pretton, men kunskap är makt. Det kan du fethaja.

LINNEA FRIMAN