DELA

Nöjdaste förlorarna

Förra veckan spenderade jag på öspelen på Gibraltar, inte som journalist, utan som basketspelare. Åländsk basket har aldrig haft några medaljchanser på öspelen, och så var inte fallet den här gången heller.

Vi åkte dit för att utvecklas, och visste att vinstchanserna var mindre än små. Och vi hade rätt.

Vi förlorade alla matcher stort, men det är inte resultaten som stannat med mig, utan de andra lagen och det som hände efter och omkring matcherna.

Kort efter att vi blivit krossade av Caymanöarnas semiprofessionella, långa och erfarna lag med över hundra poäng kom en av spelarna fram till mig och sade ”you guys really caused us some trouble out there”, alltså ungefär ”ni skapade verkligen en del bekymmer för oss där ute”.

Det var en lögn rakt igenom. De spelade inte till nära på sin fulla kapacitet och vann ändå, men det visar hur stämningen var. De var bara glada att vi i alla fall försökte och vi var glada att vi i alla fall fick vara där.

De brittiska öarna Isle of Wight och Isle of Man var lite närmare vår nivå. Förstås förlorade vi ändå stort, men inte lika stort.

De var inga proffs, utan snarare helt vanliga människor som var bra på basket. En sak hade de i alla fall gemensamt med Caymanspelarna. De var aktivt och intensivt trevliga. Gav tips och uppmuntrande ord, skämtade och berättade hur de själva varit på vår nivå en gång i tiden.

Samtidigt hade vi ett gäng lojala ålänningar (och vid ett tillfälle några Menorcaner) på plats med Ålandsflaggor och hejarop.

Vår sista match var mot Färöarna. Där hade vi nästan en chans. De hade också förlorat alla sina matcher fram tills dess, vi var alltså i samma sits. Vann gjorde vi förstås inte, men det var jämt. Och lite speciellt var det att vara med då ett lag så likt vårt eget fick sin första öspelsvinst.

Någon sådan blev det inte för Åland den här gången, men det var ingen som hånade oss för det. Istället försäkrade färöingarna att det snart skulle vara dags för oss också.

Nästa gång kanske vi är längre. Nästa gång kanske Åland har en bredare trupp och mer erfarenhet.

Nästa gång kanske vi vinner en hel match. Och även om vi inte gör det blir vi inte dömda eller utskrattade.