DELA

Ni ska tacka istället för racka!

Varför skäller man på bönder och skärgårdsbor? Varför detta ständiga intresse för vad de kostar och vad de får bidrag för? Skulle inte bönder och skärgårdsbor finnas skulle alla Ålands 27.000 invånare vara stadsbor, det vill säga bo i Mariehamn. Och då skulle stadsborna kunna glömma sina stora arkitektritade hus med enorma burspråk och altaner i storlek med Råttgrundet i Slemmern.
Alternativet skulle vara att de stadsbor som ville ha en stor villa måste flytta utanför Mariehamns gränser och då skulle de i sin tur bli dyrare för samhället eftersom de då vill ha ersättning för att de har långt att köra till jobbet. Och så skulle de vilja ha bättre och bredare vägar till sina strandtomter. Och då skulle de inte vara: just det, stadsbor! För att slippa åka den långa vägen in till stan skulle de börja odla sin egen mat och till slut skulle de begära bidrag för att kompensera det karga klimat de måste odla sin mat i. Och vips: bönder!

Om det inte fanns bönder och skärgårdsbor skulle vi i Mariehamn bo i höghus som fyllde upp varenda kvadratmeter av stadens yta. Hopgyttrade längs Torggatan, Nygatan, Ålandsvägen, Skillnadsgatan, ja varenda gata i Mariehamn. Kanske ett runt höghus mitt i Bläckfisken?
Eftersom det är en mänsklig rättighet på Åland att ha en bil, skulle trafiksituationen vara kaotisk och man skulle vara tvungen att parkera sin bil utanför stadsgränsen för att ta en buss in till centrum, där alla bor, eftersom det inte fanns parkeringsplatser. Vad skulle man då göra med bilen om man inte får köra i centrum och man inte gärna rör sig norr om Bläckfisken?
Det skulle slutligen leda till att alla skulle flytta utanför stadsgränsen för att få vara i närheten av sin bil. Då skulle de vilja ha lönetillägg för obekvämt boende på grund av att samhället inte kan förse dem med parkeringsplatser i centrum. Och vips: har vi en ny bidragsgrupp!

Så, stadsbor, smakar det så kostar det. Vill ni ha era stora hus och bilar inom stadsgränsen ska ni vara glada att mer än hälften av Ålands befolkning väljer att bo någon annanstans. Det kan väl vara värt en slant.
Annars är det ni som får flytta ut på åkrarna och öarna för att få rum med eko-villan med jordvärmeslingor både vertikalt och horisontellt i marken.

NINA SMEDS