DELA

Inse faktum människor

För någon vecka sedan beslöt jag mig för att kolla på den omtalade dokumentärfilmen ”Cowspiracy”. Vilket på svenska skulle betyda kospiration eller ko-konspiration. I dokumentären sätter Kip Andersen och Keagan Kuhn den globala kött- och mejeriindustrin under lupp.

Jag har varit tveksam mot att kolla på den eftersom jag älskar kött och så många har beslutat sig för att bli veganer efter att de sett den. Men nu efter att jag tittat på denna gripande dokumentär finns all fakta från filmen i mitt bakhuvud varje dag, och jag vet vilken skada mejeri och köttprodukter gör på vår planet. Därför har jag börjat ändra mina levnadsvanor lite grann. Mina systrar har hakat på trenden med bönpasta och soja i alla dess former. Och det är jättegott, jag älskar att få komma på middag till min syster som är bosatt på Åland. För då vet jag att maten hon bjuder på oftast gör så lite skada på vår jord som möjligt, och den är fullproppad med näring även om den är vegansk.

Så att ni ska förstå vad jag pratar om kommer jag här med fakta från filmen, för er som fortfarande tror att ni har räddat jorden för att ni samåker med grannen.

– Kor står för 51 procent av utsläppen av växthusgaser. Alla bilar, lastbilar, flygplan, båtar och andra transportmedel står bara för 13 procent.

– Varje sekund skövlas mellan fyra och åtta kvadratkilometer regnskog. En tredjedel av allt land på jorden är förstört, för att vi har fött upp boskap där.

– För varje kilo fisk som dras upp, dödas fem kilo av andra djurarter av misstag.

– 1 000 kvadratkilometer kan ge 2 797 kilo vegetarisk mat. Eller 28 kilo kött.

– Det krävs 3 000 liter vatten för att producera en snabbmats hamburgare. Det är lika mycket vatten som krävs för att duscha varje dag i två månader.

– Kött- och mjölkindustrin använder en tredjedel av den totala mängden vatten som konsumeras.

– 45 procent av all landmassa på jorden används till att föda upp boskap.

Och så vidare. I dokumentären besöks olika naturskyddsorganisationer och man frågar dem vad som påverkar vår planet värst, och ingen nämner uppfödning av boskap. Andersen och Kuhn förstår att det är en konspiration.