DELA

När våra barns liv finns på Facebook

Hur mycket av sitt privatliv ska man egentligen lägga ut på sociala medier? Frågan är ständigt aktuell och vissa går verkligen över alla gränser. Då tänker jag främst på de som inte bara har sitt eget internetvett att tänka på utan även sina barns.

I dag hinner inte ens ungarna komma ut ur livmodern innan bilder på dem börjar cirkulera på sociala medier. I mitt Facebookflöde ser jag minst en ultraljudsbild i veckan, ofta upplagd av någon jag inte ens känner, som har kommenterats eller gillats av en avlägsen bekant. Sedan följer mängder med bilder av barn i olika åldrar.

Nu är jag själv inte mycket bättre. Någon ultraljudsbild hamnade inte på min facebookvägg. Inte heller laddade jag upp bilder på min son som nyfödd. Men han förekommer både på min Facebook och Instagram. Så hur ska man hantera detta som en förälder som tillhör Facebookgenerationen?

Flera svenska storbloggare har tagit ställning i frågan. Isabella ”Blondinbella” Löwengrip lägger till exempel aldrig upp bilder på sina barns ansikten. Clara ”Underbara Clara” Lidström skrev ett långt blogginlägg där hon kritiserade att debatten handlar så mycket om bilderna och så lite om vad man skriver om barnen och händelser kring dem. Hon menar att det kan vara minst lika intergritetskränkande för barnen att skriva om dem som att lägga ut bilder på dem.

Andra lägger ut både bilder, fullständiga namn på sina barn och vad de gör och säger.

Själv har jag blivit mer och sparsam med bilder på min son på sociala medier. Bebisar och riktigt små barn ser ju rätt likadana ut och är svåra att identifiera, men ju större han blir desto mer en egen person blir han och jag vill inte att han i framtiden ska känna att han blev onödigt exponerad på internet som barn. Kanske är det lite överbeskyddande, men hellre för mycket integritet än tvärtom känner jag på något sätt.

Om jag lägger ut bilder ser jag alltid till att de är fina och att han har kläder på sig. Nakna barn är ju något helt oskyldigt, men hur kul är det att som tonåring veta att alla som följer morsans Instagram har sett en i födelsekostym? Inte så hemskt kul kanske.

Det här med integritet på nätet är något som vi måste tänka på i flera steg. Det är lätt att ryckas med i flödet och inte tänka på vad konsekvenserna av en bild på nätet kan ge. Vi är skyldiga våra barn att inte helt filterlöst peppra våra digitala flöden med bilder på dem. En dag kanske de ställer oss till svars för det. Och hur ska vi förklara oss då?