DELA

När skratten tystnade

”Vad tycker du om att bin Laden är död?”
Komikern spänner ögonen i min kompis. Det har hunnit gå ett dygn sedan amerikanska styrkor stormade en villa i Pakistan och vi befinner oss på en standup-klubb i New York.
Tidigare under dagen har vi på plats vid Ground Zero sett hur byggarbetare sätter upp en enorm flagga vid resterna av tvillingtornen. Gråtande anhöriga till offren som dog i terrorattackerna intervjuas av teveteam medan polisen förgäves försöker hålla styr på alla kameraförsedda turister.

I stand up-publiken ingår denna kväll ett trettiotal personer. En familj från Amsterdam, vårt sällskap, en amerikansk militär och fyra tjejer från Australien för att nämna några. Ingen kan ha undgått tidningarnas braskande rubriker eller nyhetssändningarna där till och med väderpresentatörerna har tårar i ögonen. Det är en stor dag för Förenta staterna. Jakten, den som inleddes när George W Bush för många år sedan lovade att Usama bin Laden skulle fångas död eller levande, är över.
En efter en går komikerna upp på scen. De koncentrerar sina skämt runt svarta och vita, invandrare, homosexuella och klasskillnader men den elfte september, al-Qaida och bin Laden berörs till en början inte med ett ord. Kanske är det som med Estonia eller tsunamin, tänker vi. Få vågar skämta om nationella katastrofer, åtminstone så länge minnena finns kvar som öppna kliande sår.
Men så kommer ämnet upp till sist. Komikern tar sats med ett konstaterande ”bin Laden är död, yeah!”
Så spänner han ögonen i min vän. Han vill veta vad just hon tycker om USA:s agerande. Hennes svar uppskattas inte. Mannen på scenen blir först tyst. Det här väntade han sig inte. Stämningen i rummet förändras snabbt från halvmunter till obekväm.
”Du förlorade uppenbarligen ingen den 11 september. Jag har aldrig träffat en vit terrorist förut”, får han till sist ur sig och belönas med spridda applåder.

Några dagar senare ser vi från en taxi hur kortegen med president Barack Obama färdas mot Ground Zero. Hela avenyer stängs av för att de runt trettio fordonen ska kunna ta sig fram. Säkerhetspådraget är enormt. Först kommer en helikopter svepande, sedan flera polisbilar och -motorcyklar följda av fyra identiska svarta limousiner och så till sist fler poliser och ytterligare en helikopter.
Folket, som snabbt strömmat till för att få en skymt av kortegen, applåderar när den drar förbi. De flesta verkar vänta sig att bin Ladens död ska göra världen till en säkrare plats. Samtidigt rapporterar de New York-baserade tidningarna att sju av tio amerikaner väntar sig hämndattacker inom de närmaste veckorna.
Vad min vän svarade på komikerns fråga?
”Det kanske hade varit bättre att ställa bin Laden inför rätta än att skjuta honom”.