DELA
Foto: Porträtt Kiki Alberius-Forsman

När skam byter sida

Det är en revolution som pågår just nu. Just här. I Sverige har nyheterna om Metoo översållat medierna i veckor och i går brast det här hemma i ankdammen.

Kvinnor går samman och berättar om sexuella trakasserier. Så försätter man berg. De blev fler och fler. Detta är större än många andra tidningsskandaler tillsammans. Detta kommer att få verkningar på lång sikt.

Det som hänt är följande: Den skam som kvinnor och flickor känt när de utsatts för oönskade närmanden eller oönskade kommentarer går från dem i och med att man öppet prata om det. Trollet spricker i solen. Skammen placeras i stället där den hör hemma – hos de män som tror sig ha rätt att behandla kvinnor som leksaker som de har rätt att ta på hur och när som helst efter eget behag. Att flytta skam, det är som att flytta berg. Det är det som händer nu.

Hemma vid köksbordet kommenteras förstås denna sensation när programledare, kulturpersonligheter, politiker en efter en går och skäms på någon plats där de inte syns längre.

– Det är bristen på respekt för kvinnor som ligger bakom, säger Inga Heller.

– En god följd av allt detta kan bli att kvinnor också slutar förringa sig själva, funderar gode gobbin.

– Det ingår ju i könsrollsmönstret. Men bort med det! In med karlar i kök och barnakamrar och ut med kvinnor i garage och snickarbodar.

– Men när damen i fråga sänder typ 85 procent sexuella signaler …

– Då ska hon inte bli förvånad om hon får sexuella kommentarer tillbaka.

– Men med respekt och hänsyn. Och elegans. Helst.

– Självfallet. Men män med makt som nedlåter sig till att behandla kvinnor illa, hur mår de egentligen?

– Inte bra. Men det är kvinnorna som har betalat hela priset.

– Det är slut nu. Det ÄR stort.

Själv gillar Inga Heller skarp den känsla av gemenskap som de branschvisa uppropen skapar. Här förenas kvinnor utifrån sin yrkesroll, som i #medvilkenrätt för jurister, #tystnadtagning för skådespelare, #imaktenskorridorer för politiker, #teknisktfel för tekniker, #deadline för journalister, #tystiklassen för elever, #ickeförhandlingsbart för fackanställda, #vardeljus för kyrkligt anställda och #sistaspikenikistan för byggjobbare.

Nu tillkommer #dammenbrister för Svenskfinland och det rent underbara #högtskalldetklinga för Åland.