DELA

När jag (nästan) missade flyget

En sak har förundrat mig många gånger.
Varför är det så, att om ens flyg är försenat och man har en förbindelse att passa så är det omöjligt att få fram ett meddelande om detta från ett flygbolag till ett annat, eller från ett flyg man sitter på till ett flygbolag man ska vidare med.
Detta problem har jag stött på många gånger, med olika flygbolag, och det har aldrig gått.

Senast hände det i torsdags när jag skulle till Jakobstad för en festlig helg med mina systrar.
Mitt flyg skulle avgå 19.10. Av skjutsningstekniska skäl i familjen var jag ute i god tid, och fick alltså vänta på att incheckningen skulle börja. Då fick jag beskedet att flyget från Helsingfors var förenat med ungefär en halv timme.
Panik utbröt. Jag hade 50 minuters marginal i Helsingfors, annars missade jag sista flyget till Kronoby för kvällen.
Jag bad damen i incheckningen meddela att det finns en försenad passagerare från Mariehamn som gärna vill hinna med.
Hon lovade (snällt och vänligt) att försöka, men såg tveksam ut. Senare fick jag besked att det inte fanns någon att ringa eftersom kontoret var stängt.

Ombord på flyget försökte jag igen. En (snäll och vänligt) flygvärdinna lovade försöka, men återkom med beskedet att det inte fanns något att göra. Hon trodde dock att jag skulle hinna.
Jag beredde mig på en svettig rusch mellan utrikes- och inrikesterminalen när beskedet kom att även flyget till Kronoby var försenat. Hade det inte varit det hade jag förmodligen inte hunnit.

Så. Varför, i denna tid av datorer, alla världens paddor och kommunikatorer, är det inte möjligt att få fram ett simpelt meddelande från ett flygbolag till ett annat. Varför kan inte ett flyg meddela till marken, som man står i kontakt med hela tiden, att man har en försenad passagerare som gärna vill komma vidare om det går?
Varför denna oförmåga att få kontakt, när kontakt är det enda som räknas i dagens värld, också när man inget har att säga?

Jag har ett förslag som löser problemet på min mikronivå. Det är på inga vis orimligt. Snälla Air Åland, skaffa er en telefonlista med numren till de incheckningsdiskarna i Helsingfors och Stockholm. På nätet ser man enkel var olika flyg checkas in. Nästa gång en panikslagen passagerare hispar upp sig om att missa flyget kan ni le lugnande och säga: Jag ringer incheckningen och kollar om de kan vänta.
I min värld skulle ni få så många guldstjärnor att ni anar inte.