DELA

När båten går i hamn

I ungefär två veckors tid har jag levt på den punkt som delar Sverige och Finland i mitten – nämligen Åland. Frågan är dock om det rör sig om en kulturell smältdegel, mer än en uppbrottsplats. Även om jag kan känna splittringen mellan mitt finska påbrå och min svenska uppväxt har jag inte upplevt någon kulturkrock. Ibland kan jag nästan känna att jag hittat hem.

Som praktiserande journalist har mina dagar kantats av nya intryck. Inte nog med att det redaktionella arbetet är nytt för mig, jag befinner mig på en plats jag aldrig har besökt tidigare. Trots att jag spenderat barndomens somrar i olika hörn av mellersta Finland och nära Tammerfors har jag saknat en direkt anledning att besöka Åland. Nu under sista praktikdagen är jag väldigt nöjd med mitt val.

Min resa här i Mariehamn har kantats av uppdrag i olika proportioner. Från att intervjua Dagens ålänning till att åka ut i den soliga skärgården i Föglö och besöka en av Ålands ledande kulturjournalister.

Under dagarna som gått har ön blomstrat, och jag själv med den vill jag tro. En kylig natt när jag kom till Västra hamnen med ett av kryssningsfartygen fick jag en ängslig känsla. Det kan delvis bero på utmattning, att slå hål på fem timmar och vara nervös medan tar på krafterna. Jag blir lätt nervös när jag utsätts för nya situationer, till en början i alla fall.

Och fantastiskt blev det också. Människor jag mött i staden har varit väldigt tillmötesgående och hjälpsamma. Konstigt nog föreställde jag mig någonting annat. Vem vill prata med någon malplacerad Stockholmsreporter som ställer nosiga frågor? De allra flesta visar det sig. I efterhand säger tankegångarna mer om mig än om ön. I ett samhäller där det bor 30 000 invånare som mest finns det ett annat tempo än i storstan.

I morse fick jag en fråga på gästhemmet där jag bott. En man från Norberg undrade varför folk i fjollträsk alltid envisas med springa i rulltrapporna till tåget. Nästa tåg kommer ju om tre minuter. Jag hade inget direkt svar på det, så jag sa att huvudstadsborna är bra på att jaga upp varandra. Norberg instämmer. Skönt att vara i Mariehamn för omväxlings skull. Här lär ni se mig igen.

Joel Levonen