DELA

Några ord på vägen från en väljare

Ärade nyinvalde lagtingspolitiker,
Kanske vaknade du i morse med fjärilar i magen och tusen tankar i huvudet. Nu väntar en ny värld på dig, nu är du en av de trettio utvalda! Det är stort.
Säkert ringer din telefon hela dagen. Säkert är något av samtalen från din partiledare som vill gratulera. Kanske ringer även några för dig helt okända människor. Det är bara att vänja sig. Du är allmän egendom nu.

Ärade återinvalde lagtingpolitiker,

Kanske har du redan suttit många år i den lagstiftande församlingen och är hej och du med vaktmästaren Hasse. Kanske vet du exakt vad dagens lunch kostar i borgens kafé.
Säkert har du någon gång under de senaste veckorna tvivlat på om det du åstadkommit under den senaste mandatperioden verkligen skulle räcka till. Säkert klappade ditt hjärta lite extra när väljarnas dom kom:
”Du är godkänd. Vi vill ha dig där ännu några år.”

Oavsett vilken kategori du tillhör så har jag några enkla råd i all välmening. Jag menar, vi kommer ju att ses en hel del framöver.
Jag är en av journalisterna som brukar sitta i lagtingets pressbås när ni diskuterar allt från Lissabonavtal till kortruttsalternativ. Faktum är att jag nog suttit där hundratals timmar de senaste åren och därför känner mig dristad att ge er lite färdkost på vägen:

Ärade lagtingspolitiker,
Kalla inte varandra för pallerarsel, säg inte åt varandra att hålla truten, utropa inte ”Du ljuger!”. Eller för all del, gör det men räkna inte med några pluspoäng hos allmänheten.
Tala så att folk förstår. Ju rakare besked desto bättre.
Har du gjort bort dig – gör en pudel. Säg: ”Jag gjorde fel. Jag ska göra rätt för mig”. Säg inte: ”Jag visste inte vad som gällde, det var inte mitt fel, jag hade ingen aaaning”. Var ärlig, det vinner du på i längden. Vet du med dig att du har något ljuskyggt i garderoben? Lägg korten på bordet. Förr eller senare kommer någon att syna dig.
Var mänsklig. Vi gillar politiker som är sig själva, som vågar rasa när det egna partiet sviker eller får tårar i ögonen när de väljs till talman eller utses till minister.
Ägna din tid åt att föra politiken framåt istället för att påpeka andras fel och brister. Vem som sade vad om skolreformen 2007 är inte intressant längre. Nu vill vi veta hur alla lösa trådändar i gymnasiereformen ska samlas ihop. Och så vidare.

Sist men inte minst: Var stolt över ditt jobb. Sträck på dig. Håll kvar den där känslan från valkvällen så länge du kan.
Drygt 260 personer ställde upp, du fick chansen. Ta vara på den. Du har fyra år på dig.

Annika Kullman