DELA

Något annat duger inga

Varför hakar han upp sig på miljövänligt handdiskmedel nu plötsligt? Jo, därför att miljövänligt handdiskmedel i sin enkelhet symboliserar en liten sak som många av oss kunde göra för att dra ett litet strå till stacken för miljön.
Bara ett litet strå. Inte lämna bilen hemma, eller sluta köra båt, eller sluta äta kött, eller bygga solpanel på taket. Bara byta diskmedel.

Den senaste tiden har jag skannat av några åländska butikers hyllor för att se om de säljer ett ekologiskt handdiskmedel. Kanske har jag letat dåligt, eller så fanns det inte på hyllan just då. Men jag har i alla fall inte hittat något sådant diskmedel i de butiker jag varit i.
Tyvärr är väl svaret att det inte finns så stor efterfrågan därför att det anses för diirt. Det säljer inte.
Enligt den klassiska långa avloppens och höga skorstenarnas filosofi ”försvinner” ju skiten bara man slipper se den. Men sommartid på stugan är det många som diskar ute i naturen, eller med avlopp som i princip rinner rätt ut i markerna.
Då om någonsin känns steget från flaska till mark ganska kort. Här emellan finns inga långa avlopp och rör. Spontant borde väl ett miljövänligt diskmedel åtminstone vara på sin plats?

Det krävs förstås en viss research. Frågan är vad ett miljövänligt diskmedel är och vilken märkning den ska ha. Är det Svanen eller Bra miljöval eller…? När det är gjort måste man ställa sig frågan om man är beredd att betala den där extra euron för ett miljövänligt diskmedel. Och här börjar väl skon börjar klämma som vanligt.
Det sker sakta men säkert ett skifte mellan filosofier. Den ekonomiska inbesparingen vinner numera inte helt självklart över de ekologiska argumenten. Men det går långsamt. Fortfarande är det börsen som styr våra konsumtionsval. Och det ska sägas att det finns folk som tvingas till det, som helt enkelt inte har ekonomisk möjlighet att ta ekologiskt ansvar via sina dagliga inköp.
Men helt ärligt: de flesta av oss på Åland kan göra det. I det lilla.

En viktig aspekt av vår konsumentmakt är ju att vi ska ha en rimlig chans att göra dessa medvetna val. Det är inte alltid lätt att veta vad som är bra, på kort sikt och i långa loppet. Vi har väl alla varit med om att köpa saker som först låter smarta men som sedan visat sig kanske inte vara miljövänliga i den andra delen av produktionskedjan.
I dagens globala värld skapar dessa kedjor ett nystan och det är inte lätt som konsument att veta vad man ska välja. Och hur bra funkar konsumentmakten då?
Vi får även i fortsättningen förlita oss på det lilla vi hinner snappa upp i nyhetsflödet och försöka göra egna avvägningar. Kanske våra åländska butiker kan hjälpa till och söka fram information och tydligt lappa upp vad som är vad? Vilket är det miljövänligaste handdiskmedlet? Förhoppningsvis är de flesta ålänningar intresserade av det. Det viktigaste är ju att vi försöker förbättra miljön såväl i stort som i smått.
Något annat duger fan inga.

Alfons Röblom