DELA

Någonstans mellan Sverige och Finland

Tacka vet jag sport och sprit. Det är effektiva sätt att marknadsföra Åland på.
Under vinter och vår har jag rest runt i Central- och Sydamerika och på knackig spanska och enkel engelska har jag försökt förklara varifrån jag kommer.
”You know where Sweden is, and Finland? It’s somwhere inbetween”
Ja, nu kanske det inte är den bästa beskrivningen men det händer faktiskt att människor ute i ”stora världen” har känt till Åland.
– Yes you guys have the world’s oldest champagne, right?

Denna världsnyhet
som under det senaste året har varit i flera tidningar och tv-inslag runt i världen har tydligen etsat sig fast hos några. Så tack du kapten som för cirka 200 år sedan inte klarade av att hålla skutan i skick och kapsejsade utanför Föglö. Ibland har man tur i oturen. Det är väldigt roligt att märka att människor ute i världen har hört om ett litet örike med 28.000 invånare. Champagne är ett bra sätt att marknadsföra Åland på.

På en segelbåt
mellan Panama och Colombia träffade jag ”Jimbo” eller Jim Baker som han egentligen heter. Han är en kanadensare på 55 som jobbar med att hitta olja i vildmarken, någon stor champagnefantast var han inte. Han var en av de människor som sett ett nyhetsinslag om Åland och genast blev fascinerad. När jag sedan berättade om bland annat taxfree och självstyret blev han ännu mer intresserad och jag skämdes nästan för att jag inte ens hade hört talas om hans provins i Kanada, Saskatchewan [söskatschevaan] med en miljon invånare och en yta på 592.000 kvadratkilometer.

Men champagnefyndet är inte det enda som sätter oss på kartan. Sportens underbara värld kan även öppna dörrar. Alla ni som klagar på att IFK Mariehamn inte har några ålänningar i laget – att det bara är ”inköpta” spelare, ni missar det faktum att utländska spelare även marknadsför Åland långt bort.
I Medellín i Colombia på ett hostel träffade jag tre kanadensare och började sedvanligt med min förklaring av fredens öar och jag märkte att en av killarna lyssnade mer noggrannt än de andra.
– Vad sa du att det hette?
– Åland… Men ingen brukar veta var det är. Det är ett litet ställe och INTE HOLLAND! (Många tror att Åland, eller Aland låter lite som Holland, eller H-åland vilket ofta ställer till det för ålänningar i världen).
– Nej jag har hört talas om det. Jag känner en kille som lirar i ert ligalag – Mason Trafford, vet du vem det är?

Tack IFK Mariehamn
för att ni tar hit utländska spelare och rör om lite i genpoolen och tack alla ni utlänningar som vill komma hit och spela. Det är också ett trevligt sätt att marknadsföra oss på.
Det kan vara en slump att många kanadensare kände igen Åland eller så spelar det ingen roll. Vad vet jag. Men det är ju väldigt häftigt att människor från andra sidan jordklotet har hört talas om vårt lilla örike mitt i Östersjön.