DELA

m/s eller M/S, vad tycker du?

M/S Gabriella stod det i pressmeddelandet från Viking Line, vilket fick mig att maila följande till informationschefen Johanna Boijer-Svahnström.
”En liten detalj som du kanske kunde dryfta inom rederiet.
Språkvårdarna rekommenderar M/S med versaler, precis som i pressmeddelandet. Jag tycker det ser lite främmande ut och en gång när vi hade besök av en språkvårdare konsulterade jag fem slumpvis utvalda, åländska maritima verk i bokhyllan där hemma. I alla användes m/s.
´Om det är lokal praxis att skriva så, så ska ni fortsätta med det´ sa språkexperten.
Kanske du vid tillfälle kunde sprida frågan till era sjöbefäl. Vad tycker de, M/S eller m/s.
Bara för att det skulle vara roligt att veta.”
Språkexperten heter förresten Ylva Forsblom-Nyberg, har sommarstuga i Saltvik och är även för övrigt en alldeles utmärkt människa.
– Du har en egen stil, brukar hon säga om mina texter och det har gått år utan att jag vågat fråga hur jag ska tolka det.

Nåväl, så här svarade Johanna:
”Vi har tagit beslut om att skriva M/S… Tidigare skrevs det lite hipp som hipp, men minns jag ej fel konsulterades språkexperter.”
(”Hipp som happ” heter det väl? Ursäkta Johanna att denna privata konversation nu används i spalten).
Vad tycker du? Små eller stora bokstäver när det gäller m/s-M/S, s/s-S/S och andra förkortningar i samband med fartyg?
Maila marten.sundberg@nyan.ax eller stöt på om du ser mig på stan. I dag fredag är en bra möjlighet när jag gör veckohandlandet och rör mig mellan diverse salladsförsäljare och matbutiker vid och i Torggatans närhet, och därefter helglögar på Mariebad. Annars lördag vid lunchtid under stavgåendet som utgår från Klintvägen 14 och sedan rör sig längs Västra eller Östra hamnen med positionsbyte via Skillnadsgatan eller Storagatan.
I övrigt sitter jag mest hemma och ugglar och vill inte bli störd. Mobiltelefonen är nästan aldrig på.

Nyval eller extra val redde vi ut i ett svar på insändarsidan den 5 december, men i Sverige utbröt det en annan debatt: extra val eller extraval?
Nyhetsbyrån TT berättade om debatten, som de själva satt igång:
”Särskrivningar upprör och roar. När nyhetsbyrån TT beslöt att skriva ihop begreppet ”extra val” var det många som reagerade.
– Men det finns ingen anledning att behandla det här ordet med extra respekt, säger Per Ledin, professor i svenska.
Statsminister Stefan Löfvens beslut att utlysa nyval i Sverige skapade inte bara en politisk debatt. Det fick även landets språkpoliser att andas morgonluft och gå man ur huse på sociala medier. Den korrekta benämningen av den historiska händelsen är nämligen extra val – i två ord. Begreppet beskrivs i regeringsformen men fick många att vricka fingrarna för att inte skriva extraval.
När så TT Nyhetsbyrån fattade beslutet att godkänna ordet extraval gick det knappast obemärkt förbi. ”Kaos – TT bryter mot regeringsformen” raljerade de journalistiska kollegorna på Twitter.
Och enligt professor Per Ledin leder språkliga felaktigheter, och då speciellt särskrivningar ofta till upprörda känslor.
– Särskrivningar är egentligen mest roliga men för personer som jobbar med språk blir det väldigt symbolladdat, säger han.”

Mårten Sundberg