DELA
Foto: Porträtt Ida Jansson

Mörk ute, mörkt inne, sol i anus, sol i sinne

Äntligen är den över. Kalenderårets värsta månad.

Jag pratar förstås om november.

November månad består av trettio dagar lång tortyr. Månaderna före och efter går an. Oktober är höstig och frisk och i december kan man med gott samvete börja julpynta och baka pepparkakor. Men november? Om jag skulle få bestämma skulle vi bara klippa bort hela månaden ur vår kalender. Och när vi ändå håller på kanske januari och februari också följer med.

Det sägs att inget bra händer efter klockan två på natten. Jag säger att inget bra någonsin händer i november.

Svt skrev den 19 november att Växjö endast haft 2,2 soltimmar under november. Det kunde ha blivit ett nytt bottenrekord men den sista fredagen i månaden sken solen och kommunen skrapade ihop till elva soltimmar.

Jag undrar vad den siffran är för Åland och Mariehamn. Om jag ska gissa hejvilt tror jag på 1,5 soltimme. Min trötthet tyder på det.

I mitt Facebookflöde fångar en artikel min uppmärksamhet. ”Hon solar sitt anus varje dag – nu berättar hon om sin nyfunna energikälla”. Och jag erkänner. Det är inte svårare än så att få mig att klicka på artikeln för att läsa hela avslöjandet.

Jag får reda på att Meagan i USA solar sitt anus för att få mer energi. Hon bor i Kalifornien, som har fler soltimmar än både Växjö och Mariehamn. Artikeln är komplett med bilder och allt. Hon kliver upp tidigt och på en avskild plats lägger hon sig och solar de kroppsdelar som vanligtvis inte ser så mycket sol. ”30 sekunder av solsken i analen ger lika mycket energi som en hel dag i solen med kläder på” berättar Meagan.

De fördelar hon räknar upp är bättre sömn och kontroll över livet. Sedan säger hon något om själar och frekvenser och människor på samma våglängd och det fattar jag ärligt talat ingenting av men det låter ju positivt.

Kollegan Johan Orre påpekar att om det verkligen var meningen att vi skulle sola våra anus för att få energi så borde väl evolutionen ha gjort något åt detta? Och jag tror han har rätt. Om solsken i anus vore en viktig energikälla för oss människor skulle det inte sitta så undangömt. Anuset alltså.

Hur som helst. När man lider så mycket som jag har gjort under november månad detta år så är man beredd att prova allt.

Synd bara att vi inte haft någon sol.