DELA

Mjölkmarknaden tillfälligt mättad på Scheffersgränd

Det kom ett mess hemifrån när jag var ute på stan.

– Kan du köpa mjölk?

Va? Släpade vi inte fem liter röd och blå ÅCA-mjölk häromdagen?

Och hur mycket kan en kvinna och ett litet barn hälla i sig? Vet de inte att överdriven konsumtion av kalciumpreparat kan leda till hyperkalcemi, vilket innebär trötthet, andningsproblem, förvirring, koma, psykos och ytterst hjärtstillestånd, på grund av den förhöjda nivån av kalcium i blodet? (Källa: Wikipedia).

Jag for via butiken och kom hem med flera blåa och röda. Och frun undrade vad hon skulle göra med dem. Hon hade beställt mjöl, inte mjölk.

Allt går väl åt förr eller senare, försökte jag.

Själv använder jag mjölk bara till kaffet. Kanske för att ren mjölk fortfarande väcker traumatiska minnen från folkskolans matsalar. I mitt tidigare vuxna liv räckte en halvliterstetra minst en vecka och bäst före-datumet kollades aldrig. En erfaren kaffedrickare märker mjölkkvaliteten när tetran lyfts. Den känns bottentung, om det är rätt ord.

Det blev trångt i kylen när all överflödig mjölk skulle pressas in någonstans. Det är såna här lagerproblem som våra mejerier brottas med på grund av Rysslands importstopp. Fast i större skala.

Det såg inte bra ut men jag fick rätt. All mjölk konsumerades till sist, bland annat som snålsoppa.

Snålheten har bedragit visheten många gånger. I mitt tidigare liv gick jag efter kilopriset vid ostdisken. Det blev stora klimpar som inte smakade någonting, hur många skivor man än lade på. Med åren kom insikten att ju mer osten smakar desto längre räcker den. Det blir inte så mycket dyrare i längden.

Nu betalar jag gärna extra för den lokala osten. Om jag fick önska en sak som storkonsument vore det att de finare ostarna såldes i större bitar som kunde vara litet billigare.

Och om jag får säga en sak till så är det att ÅCA-producenterna borde ta steget över till ekoproduktion. Jag vet att det är lätt sagt för någon som själv inte behöver göra de nödvändiga investeringarna. Men det här är ett litet löfte: den dagen åländsk ekomjölk finns på butikshyllorna är det den jag släpar hem.