DELA

Mitt största beroende

Mitt största beroende är inte morgonkaffet, inte choklad och inte heller snusen som jag, nuförtiden allt för ofta, pillar under läppen. Det är att lyssna på poddar.

En podd eller en podcast är som radio fast med bara prat. Jag lyssnar på morgonen medan jag duschar, sminkar och klär på mig och går den allt för korta vägen mellan mitt hem och Nyans redaktion.

Jag lyssnar givetvis på vägen hem, då jag cyklar till gymmet, när jag ger mig ut för att springa och till och med medans jag somnar om kvällarna.

Det är kanske en smula överdrivet, men samtidigt ytterst viktigt för att jag ska hinna med att lyssna på alla de poddavsnitt som släpps på en vecka. Jag lyssnar på poddar om vetenskap, psykisk hälsa, kriminalfall, styrketräning, politik, smink, vardagsliv, veganmat, intervjupoddar, satir, dokumentärer, feminism, PMS…

Kanske är poddar symptomatiskt för vår nutid. Massor av intressant information inpaketerat och serverat på ungefär en halvtimme. Bekvämt så det förslår och väldigt underhållande.

Jag skulle vilja påstå att mitt poddberoende ändå är en övervägande en positiv sak. Jag lär mig så väldigt mycket.

Därför tänkte jag dela med mig lite av de crème de la crème bland mina poddfavoriter.

1. Penntricket . En nystartad podd av Cissi Wallin och Natashja Blomberg (mer känd under namnet Lady Dahmer). De bjuder på intressanta feministiska analyser som är lätta att relatera till.

2. USApodden. Sveriges radios Sara Stenholm Pihl med gäster sammanfattar den amerikanske politiken. Perfekt för stressade nyhetsnarkomaner.

3. Under huden. Kakan Hermansson med gäster pratar skönhet – på djupet.

4. Det svenska hatet . Gellert Tamas har tillsammans med Aftonbladet givit ut boken med samma titel i poddform. Den handlar om hur Sverigedemokraterna gick från en nazistisk rörelse till riksdagsparti. Lyssna.

5. Creepypodden. Denna spökhistoriepodd drivs av journalisten Jack Werner. Kusligt bra men lyssning rekomenderas icke efter mörkrets inbrott.

Och sen får man inte heller glömma bort att lyssna på P3dokumentär, Adam och Kompani, Europapodden, Allt du velat veta, Folkets podd, Bildningspodden, Värvet, Fördomspodden, I nöd och lyft, Trettio plus trevar, Spår, Veckans bläcka, Styrkebyrån….

Det finns ett helt hav av intressanta poddar – det är bara att dyka i.