DELA

Mitt lyckonummer innebär smärta

101010 inföll i helgen. Tionde oktober tvåtusentio, alltså. I lokaltidningar här och var gick det att läsa om rusningen till vigselförrättarna.
Alla vill gifta sig dessa dagar som bara infaller då och då. Du har bara två år på dig förresten, du som tänkt i liknande banor. 111111 infaller en fredag nästa år och 121212 en måndag om två år. Sedan är det kört. 131313 finns inte.
I P3 kultur pratade man i söndags också om den speciella dagen. Om hur alla nollor motsvara cirklar som motsvara evigheten. Där intervjuades en poet som gick i cirklar innan ett framträdande, det var visst viktigt.
Numerologi har onekligen kommit på tal under helgen. Jag var naturligtvis tvungen att läsa in mig på siffrornas betydelse och dela med mig av min nyfunna kunskap. Internet är en outgrundlig källa och blott din egen tid sätter stopp.

Visste du till exempel att sju anses vara ett lyckonummer i de flesta kulturer? Eller att 24 låter som ”lätt att dö” på kantonesiska? Nio har jag alltid hävdat att är mitt turnummer, men kanske finns det anledning att tänka om. I alla fall om jag ska lyssna till japanerna där nio, ”ku”, låter som ”smärta” och betraktas som ett otursnummer.
I Italien däremot är 70 otursnumret eftersom det i romersk skrift, VIXI, går att utläsa ”Jag har levt” och anspelar på döden. I Kina tar man i ännu mer. Otursnumret där är nämligen så högt som 9.413. Uttalet av siffran påminner om ett talesätt som betyder ungefär ”nio dör, en överlever”.
Annat jag fick lära mig är att djävulens nummer 666, skrivs 616 på grekiska. Känns inte alls lika domedagsaktigt.

13 är ju annars det mest utbredda otursnumret i västvärlden. Information som brukar dyka upp är att våning 13 inte finns i höghus i USA och Kanada liksom säten med nummer 13 i flygplan. Förresten är vi kanske lika vidskepliga här, i hissen på Universitetssjukhuset i Linköping saknas plan 13.
Färden med Apollo 13 höll ju också på att utgöra USA:s första dödliga olycka i yttre rymden. Texastid lyfte förresten rymdfarkosten klockan 13.13 och det var 13 april som det höll på att gå åt skogen.
Folkets uppslagsbok Wikipedia, som sammanfattat en hel del fakta om numerologin, hävdar att man i Kina sålt vad man betraktar som tursamma telefonnummer som 133-3333-3333 eller 8888-8888 för över 100.000 euro.

Numrena kanske inte har en egentlig påverkan. Men om man tror att ett giftermål 101010 bringar lite mer lycka än en vanlig stackars dag i kalendern så är det möjligt att man lägger grunden till ett bättre äktenskap.
Det är visserligen värt en hel spalt för sig, tankekraften och placeboeffekten.

MALIN TILLSTRÖM