DELA

Minnespalats sökes

Jag minns början av mitt yrkesliv. Och jag minns att jag kom ihåg så mycket. Min hjärna var som en stor svamp som sög åt sig all information som den kom i närheten av. Alla de jag hade fotograferat på jobbet kom jag ihåg, vad de hette och hur de stavade sina namn, vilket gjorde det enkelt när bilderna skulle arkiveras. Jag mindes alla intervjuer som jag suttit och lyssnat på och jag kom ihåg alla reportage jag fotograferat och på vilka platser de gjorts. Det hade bara etsat sig fast i mitt minne. Precis som otaliga låttexter och filmmanus.

Sedan hände något. Jag var sjukskriven en tid för utbrändhet. En avhandling från Umeå universitet visar att utbrändhet ger mätbara skador i hjärnan. Enligt avhandlingen uppvisar personer med utmattningssyndrom försämrad minnes- och uppmärksamhetsförmåga samt nedsatt hjärnaktivitet i delar av pannloberna. Eller kanske blev mitt minne helt enkelt fullt när jag blev några år äldre.

Jag tänker mig mitt minne som en hylla där jag staplat allt i prydliga långa rader. Sedan kom helt enkelt den dagen när hyllan var full och de nya minnena puttade de gamla över kanten så de glömdes bort.

Om min nedsatta aktivitet i pannloberna beror på utbrändhet eller ålder vet jag inte. Jag har insett att jag behöver ett minnespalats. Memoreringskonsten, som används av bland andra Hannibal i Netflixserien med samma namn, är en minnesteknik som den grekiske skalden Simonides kom på av en händelse under 400-talet före vår tideräknings början. Han befann sig på en fest i ett palats men lämnade tillställningen innan taket rasade och dödade alla som befann sig där inne. Efteråt kunde Simonides för sin inre syn se salen och uppge vilka som befunnit sig där och var de suttit.

Simonides teknik bygger på platsminnet, lokalsinnet, som är väl utvecklat hos djur och människor. Memoreringskonsten går ut på att visualisera en plats, till exempel ditt hem, där du placerar mentala symboler som hjälper dig att lagra information som du behöver komma ihåg.

Om du försöker memorera ett tal så kanske du placerar de första meningarna på dörrmattan och nästa mening i nyckelhålet. När du har memorerat innehållet i ditt hem kan du komma ihåg det genom att mentalt gå igenom ditt minnespalats.

Nu ska jag bara komma ihåg att kolla Ebay efter ett rymligt minnespalats till salu.