DELA

Mina sju underverk

Det är inne med underverk just nu. Varenda lokalblaska i Svea rike har egna listor med slott och berg, Gävlebockar och höga broar och allt vad det nu är. Världens sju underverk har ju moderniserats, detta har inspirerat lokaltidningsjournalister. Detta inspirerar även Inga Heller. Här är hennes egen lista över Ålands sju underverk:

1:Att cykla öga mot öga med en mås. Att kunna det, det är ett underverk. Det är möjligt på vägen söderut från Mariehamn ner till Langnäs, över Nåtö och Järsö. Denna väg står sig i Europaklass, det kan Inga Heller lova. Det ska vara tidigt en lördagsmorgon, helst i maj. Med medvind hemåt förstås. Inga bilister i sikte. Fåglar i vatten, i luften, mitt på vägbanan och liggande i sina bon. Med god fart söderut kan du komma att cykla jämsides med en mås som far samma väg, fast över vattnet. Ni kan köra ikapp. Öga mot öga.

2: Den naturliga attityden. Här ska det inga krusas för turister heller. Jo, Inga Heller kan inte annat än fascineras. Att öppna sin lilla kiosk på skärgårdsfärjan tio minuter för sent och inte bry sig det minsta om att folk är jätte- jätte- kaffesugna. Det är coolt. Det är faktiskt rätt åländskt. Det är inte avstressande just då. Men på sikt. Kanske. Vi kan ta det som ett avstressningstrick, vi kan alla komma tio minuter för sent och inte bry oss. Under tiden gör man ju annat. Tittar ut genom fönstret och njuter. Till exempel.

3: Apollofjärilarna på Föglö. En cykeltur eller vandring bland fladdrande apollofjärilar rekommenderas. Fjärilarna är så stora att man kan höra deras vingslag. De är vita med orange prickar. Ljuvliga. När du far runt i dikena med kameran i högsta hugg liknar du själv antagligen också ett underverk.

4: Skrika under flyget. Alltså; man kan stå vid det där tornet norr om flygfältet och vänta på plan. När det väl sänker sig ner för landning kommer det lågt, lågt, nära dig. Du glömmer garanterat allt annat. Kanske får du lust att skrika.

5: Prinsesstornen. Tänk så otroligt många prinsessor det bor i våra skogar. De håller till i trätornen ett par tre meter upp över marken vid åkerkanter eller vid skogsbryn. Väntar man tillräckligt länge kan man få se prinsessan släppa ner sin gula fläta och du kan klättra upp och hälsa på. Kanske inbjuder hon dig till älvdans på myren mycket tidigt nästa morgon.

6: Så många nyheter och så få fel det finns i de lokala blaskorna, i vissa kretsar kallade Nya respektive Gamla testamentet. Vad mycket det händer på vår lilla holme! Det är ett underverk! Så många tusen och åter tusen uppgifter i tidningarna som är korrekta. Så utomordentligt få gånger det finns ”Nyan rättar”, till exempel.

7: Solen som värmer så gott på dina ben, att det är en åländsk sol och samtidigt samma sol som lyser över hela världen. Och molnen, att de kan likna nallebjörnar och snokar och grävmaskiner och en liten liten kaffekopp.